Firma care a luat banii publici de la primăria lui Florentin Pandele, Star Holiday and Tours, este deținută în acte de un bătrân pe nume Gheorghe Cristian Desculțu, din Turnu Măgurele, dar este condusă de un om de afaceri pe nume Ștefan Grigore.

În vârstă de 72 de ani, Desculțu este socrul lui Ștefan Grigore.

Grigore este patronul agenției de turism Gregory Tour, care opera autocarul cu turiști români căzut într-o prăpastie în Muntenegru în anul 2013. 19 oameni au murit în urma accidentului de atunci.

Ștefan Grigore a fost, vreme de aproape un deceniu, asociat cu Emanuel Gabriel Botnariu, mâna dreaptă a cuplului Gabriela Firea-Florentin Pandele.

Botnariu a deținut calitatea de membru în mai toate consiliile de administrație ale firmelor înființate de municipalitatea Voluntari, de la clubul de fotbal la companiile de utilități. După instalarea Gabrielei Firea la Primăria București, Emanuel Botnariu a fost numit șef al Administrației Spitalelor din București.

Iarna trecută a candidat din partea PSD pentru un loc de senator în Ilfov. Astăzi îl găsim în Senatul României și ieșit din business.

La începutul săptămânii trecute, mii de oameni din Voluntari se înghesuiau în 150 de autocare și plecau voioși spre Iași. Din ușile mijloacelor de transport, credincioșii ilfoveni îi înveleau pe primarul Pandele și pe soția sa în urări de sănătate, rugăciuni și mulțumiri.

Star Holiday and Tours SRL este firma care a câștigat jumătatea de milion de lei din bugetul orașului Voluntari plătită pentru pelerinajul credincioșilor din localitate la Iași, la Sfânta Parascheva. Cu tot cu TVA, vorbim de peste 130.000 de euro.

În acte, firma – care câștigă contracte publice într-un ritm amețitor – este deținută de Gheorghe Cristian Desculțu, un teleormănean din Turnu Măgurele în vârstă de 72 de ani.

Pe site-ul societății găsim, pe lângă licența firmei, și brevetul de manager în turism pe numele lui Ștefan Grigore, în baza căruia el conduce de facto operațiunile companiei. Este directorul ei.

Septuagenarul teleormănean Desculțu mai are acțiuni și într-o altă firmă. Este vorba de societatea Expert Cont Business Solutions, înființată și administrată de același Ștefan Grigore. Această firmă are sediul chiar în locuința lui Grigore.

Așadar, agenția de turism a lui Gheorghe Desculțu este condusă de directorul Ștefan Grigore, iar firma de contabilitate în care Desculțu este acționar minoritar este administrată de același Ștefan Grigore.

Grigore este, deci, cel care se ocupă de treburile curente ale companiilor, în vreme ce în acte apare bătrânul din Turnu Măgurele.

Gheorghe Cristian Desculțu este socrul lui Ștefan Grigore.

- click -

Ștefan Grigore și soția sa, Mihaela Iuliana Grigore, fiica bătrânului Gheorghe Desculțu de la Turnu Măgurele, au deținut împreună – și încă mai controlează – compania Gregory Tour.

În 2013, un autocar operat de Gregory Tour și subcontractat către o altă agenție de turism a ieșit de pe o șosea din Muntenegru și a căzut într-o râpă. În acest accident au murit 19 turiști români.

Pe Grigore l-am mai găsit, însă, într-o firmă.

Este vorba de Inteligence Creative Consulting Corporation, o societate în care, din 2007 și până la începutul acestui an, Ștefan Grigore a fost asociat cu Emanuel Gabriel Botnariu, fost consilier al primarului din Voluntari, Florentin Pandele

În prezent, Botnariu este senator PSD de Ilfov. A fost, în ultimii ani, președinte sau membru în consiliile de administrație ale mai multor companii ale municipalității conduse de Pandele: Fotbal Club Voluntari SA, Televol Systems SA, SA Apă și Canalizare Voluntari SA sau Euro ApaVol SA.

De meserie medic, fostul consilier al primarului Pandele a fost director al Societății Medicale „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Voluntari, firmă controlată tot de consiliul local.

Odată ajunsă primar general la București, soția lui Florentin Pandele, Gabriela Firea, l-a pus pe Botnariu șef peste toate cele 19 spitale ale municipalității.

Fost consilier județean de Ilfov, Botnariu este vicepreședintele PSD Ilfov, organizație condusă de ani de zile de însăși Gabriela Firea.

Reporterii Să fie lumină nu l-au putut contacta pe Botnariu până la momentul publicării acestei investigații, pentru a-l întreba despre legăturile sale cu Ștefan Grigore, fostul său asociat, cel la care au mers de fapt banii plătiți de Primăria Voluntari pentru transportul pelerinilor ilfoveni la Iași.

Regula de fier a tăcerii

Pe Ștefan Grigore l-am găsit, luni după prânz, în sediul din acte al agenției de turism Star Holiday and Tours SRL. La adresa din centrul Bucureștiului am nimerit însă într-un birou al agenției Gregory Tour. L-am găsit relaxat pe managerul Grigore.

I-am spus că am vrea să discutăm puțin despre licitația de la Voluntari pentru pelerinajul la Sfânta Parascheva, însă Ștefan Grigore și-a amintit brusc că trebuie să plece la o întâlnire. (n.r. – ignorați data care apare pe filmare, e o eroare cauzată de setarea greșită a aparaturii video; imaginile sunt din 16 octombrie 2017)

Nici a doua zi, când l-am contactat telefonic, Ștefan Grigore nu a vrut să discute despre licitația organizată de primăria lui Pandele.

Nici Adriana Vlădeanu, șefa direcției din Primăria Voluntari care a organizat licitația pentru transportul celor din Voluntari la Iași, nu a vrut să ne dea acces la documentele din dosarul de achiziție publică.

Pe portalul de licitații publice, procedura încă figura, la momentul la care am discutat cu Vlădeanu, ca fiind în desfășurare, deși pelerinii se întorseseră de la Iași de zile bune. Pur și simplu, sistemul electronic nu afișa nicăieri rezultatul licitației. Sutele de autocare fuseseră totuși văzute și în Voluntari, la plecare, și în Iași, la sosire.

Oamenii înapoi acasă,
licitația “în desfășurare”

Luni, când am mers în biroul Adrianei Vlădeanu pentru a consulta dosarul licitației, ni s-a cerut să facem o cerere cu promisiunea că vom fi sunați pentru a stabili o întâlnire cu juristul direcției, ocazie cu care ne vor fi prezentate actele.

I-am indicat șefei direcției că procedura nu e încă închisă în sistemul electronic și că s-a depășit termenul legal pentru anunțarea câștigătorului licitației. Inițial, Adriana Vlădeanu a negat că lucrurile ar sta așa, dar a refuzat să ne comunice numele firmei către care se atribuise contractul de transport. Ulterior, pusă în fața evidenței, Vlădeanu a declarat că nu poate fi responsabilă pentru ce se întâmplă pe SEAP.

Luni după-amiază, după discuția purtată de reporterii Să fie lumină cu șefa de direcție din cadrul Primăriei Voluntari, a apărut brusc și anunțul de atribuire în portalul electronic: licitația a fost câștigată de firma controlată de Ștefan Grigore.

Cu 490.000 de lei, la care se adaugă TVA.

Atât a plătit, din ce știm până acum, Primăria din Voluntari pentru a trimite la moaștele Sfintei Parascheva câteva mii de ilfoveni. Iar banii ajung direct în conturile unui fost asociat al lui Gabriel Botnariu, omul de casă al primarului Florentin Pandele.

Să fie lumină!

Vrem să descoperim în continuare „facturile” pe care le decontăm din bani publici pentru diferite evenimente religioase. Dar pentru asta avem nevoie de sprijinul tău.

Despre autori