Dacă la început, în vara anului 2017, Să fie lumină a pornit ca un colectiv de reporteri din medii de presă alternativă, începând de acum – din etapa a doua de viață a proiectului – inițiativa va fi asumată de două organizații jurnalistice: Dela0.ro și Centrul de Investigații Media (CIM).

Motivele sunt legate, pe de o parte, de o coordonare mai bună a proiectului prin desemnarea și distribuirea unor roluri și sarcini specifice, iar pe de altă parte – de cimentarea unui parteneriat public între entitățile fondatoare ale Să fie lumină.

O mărturisire e necesară. Ne-am dorit încă de la bun început ca Să fie lumină să reprezinte un punct de intersecție a unor eforturi organizaționale din media alternativă. Credem că astfel de proiecte conjugate reprezintă un semnal de reformă-prin-alianță a presei românești, dar și un îndemn la colaborare profesională, cu scopul ultim de a servi mai bine interesul public.

CIM și Dela0 își propun așadar să fondeze un astfel de parteneriat pentru realizarea, în continuare, a proiectului Să fie lumină. Nu e vorba de hârtii la mijloc – nu semnăm acte la notar, nici nu fondăm propriu-zis o nouă organizație de presă. Dar anunțăm public că Să fie lumină înseamnă, de azi înainte, un parteneriat între două redacții alternative, nu doar un colectiv de reporteri.

Presa noastră are nevoie, credem noi, și de eforturi conjugate, nu doar disparate.

Premisele fundamentale ale proiectului Să fie lumină nu se schimbă. Vrem să documentăm în continuare mijloacele prin care se manifestă instituțional cultele religioase din România. Dar vrem să și rafinăm (în direcția interesului public) eforturile jurnalistice realizate în cadrul proiectului, prin asumarea unor direcții documentare mai degrabă investigative și mai puțin descriptive.

În mod practic, ceea ce vă propunem în această reformulare a contractului public pentru realizarea Să fie lumină este să ne susțineți financiar (pe baza aceleiași formule de subscripții lunare & donații singulare) cu obiectivul publicării unor serii ample de anchete jurnalistice.

Dacă, în primul ciclu de viață, Să fie lumină a încercat să obțină un melanj de reportaje și investigații despre cultele din România, publicate recurent, în calupuri semestriale, în această versiune 2.0 a proiectului vă solicităm sprijinul pentru șantiere documentare mai mari, pur investigative, publicabile în serial și cu un impact social care să justifice lipsa unei recurențe.

În măsura în care o comparație este posibilă, ne-am dori ca Să fie lumină să însemne de acum înainte seriale de investigație precum seria Chiliilor, ancheta despre abuzurile sexuale din Episcopia Hușilor care ne-a mâncat aproape un an de documentare, consumând, cum spuneam, o treime din resursele totale ale proiectului.

Acesta este contractul pe care vi-l propunem – un Să fie lumină 2.0 care nu-și schimbă obiectivele și mijloacele profesionale, dar care este reașezat, prin asumarea sa de către două organizații din presa alternativă și prin imprimarea unei direcții accentuat investigative.

În rest, CREZUL nostru rămâne același ===>>>
__________

Elementele de identitate vizuală au fost desenate de artistul grafic Dan Perjovschi.

Fotografiile membrilor echipei au fost realizate de Andrei Pungovschi.

Logo-ul Să fie lumină a fost conceput de Andreea Dobranici.

Site-ul safielumina.ro a fost realizat și implementat de Valentin Santarosa și Victor Apostol, care oferă și suportul tehnic permanent.
__________

Pentru orice detalii legate de proiect, ne puteți contacta la vlad@dela0.ro sau contact@investigatiimedia.ro