Fostul episcop al Hușilor Cornel Onilă a fost reținut, joi, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Curții de Apel Iași, care-l acuză de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev de-al său la seminarul teologic ortodox de la Huși, unde acesta era profesor.

În același dosar, alături de Onilă a mai fost reținut și fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, acuzat la rândul său de multiple fapte de viol și abuz sexual asupra unor minori, elevi ai seminarului teologic Ioan Gură de Aur din orașul vasluian.

Călugărul Jitaru ((între timp caterisit, adică destituit din slujirea clericală) este, în prezent, închis după ce a fost condamnat definitiv pentru că îl șantaja pe Onilă, folosindu-se de filmări compromițătoare spre a obține funcția de episcop vicar la Huși. Jitaru voia să aibă și el locul său pe viață în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de Onilă însuși.

Jitaru îl șantaja pe episcop exact cu faptele de agresiune sexuală asupra elevilor de la seminarul din Huși, însă procurorii DNA Iași care au instrumentat dosarul de șantaj l-au „decapat” pe Onilă din murdara poveste a abuzurilor și violurilor, el rămânând, până astăzi, formal, doar o victimă.

Deși și-a pierdut funcția pe fondul scandalului de șantaj izbucnit în vara anului 2017, Onilă și-a păstrat totuși statutul de episcop retras, refugiindu-se la canon la Văratec, în județul Neamț, unde măicuțele erau datoare să i se adreseze conform demnității arhierești, cu preasfințite.


Reținerea fostului episcop BOR este, din câte cunoaștem, o premieră, fiind prima dată când un cleric ortodox de grad atât de înalt ajunge arestat pentru asemenea infracțiuni
. 

Foto: Captură video / Mănăstirea Bujoreni

Actualul dosar penal în care Onilă și Jitaru au fost arestați a fost deschis de Parchetul Curții de Apel Iași ca urmare a investigațiilor Să fie lumină publicate în ultimul an.

În urmă cu aproape trei ani, procurorii aceluiași parchet au mai investigat o plângere împotriva episcopului. La acel moment, însă, magistrații procurori nu au avut acces la multe dintre dovezile prezentate în detaliu de jurnaliștii Să fie lumină, după o cercetare extinsă a măruntaielor afacerii bisericești de abuz sexual de la Huși.

Reporterii Să fie lumină au documentat și prezentat în detaliu infracțiunile sexuale ale tandemului Onilă-Jitaru asupra unor elevi de seminar, abuzuri care s-au petrecut timp de peste zece ani fără ca cineva să-i tragă la răspundere pe cei doi agresori.


»»
În primul episod al seriei Chiliilor
, publicat pe 7 august 2019, Să fie lumină arăta cum Direcția Națională Anticorupție Iași – chemată să cerceteze o speță în care episcopul Corneliu acuza trei fețe bisericești de șantaj – a ținut imaginile abuzului sexual la sertar.

Confruntat cu probe ale acestor abuzuri, procurorul DNA Iași Cristina Chiriac – care a instrumentat dosarul de șantaj deschis în 2017 și soldat cu condamnare călugărului Jitaru – și-a bizuit rechizitoriul exclusiv pe versiunea episcopului Onilă, a șantajului cu fapte imaginare.

Vorbim, practic, de probe foto-video pe care DNA Iași a ales să nu le trimită mai departe parchetului competent pentru cercetarea posibilelor fapte de abuz sexual. 

În lipsa acestor probe, ferecate într-un fișet de parchetul anti-corupție, procurorii Parchetului Curții de Apel Iași au fost nevoiți să claseze în 2018, după șase luni de cercetare, o plângere pentru „posibile fapte de abuz sexual asupra unor minori comise de fostul episcop al Hușilor, Onilă Cornel”, pe motiv că „nu există niciun mijloc de probă care să ateste că persoana cercetată a comis faptele reclamate”.

»» La doar o zi după publicarea investigației Să fie lumină care punea pe masă câteva dintre aceste fapte, pe 8 august 2019, procurorii ieșeni au cerut redeschiderea cercetărilor judiciare în cazul Onilă și continuarea lor în legătură cu aspecte “necunoscute” la momentul clasării inițiale a speței. Pe 22 august, o instanță a Curții de Apel Iași încuviința redeschiderea dosarului.

»» În luna următoare, Să fie lumină publica alte episoade despre abuzul sexual sistematic din Episcopia Hușilor sub domnia Preasfințitului Corneliu.

Astăzi, la nouă luni de la reluarea cercetărilor judiciare, fostul episcop Corneliu și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru sunt reținuți pentru viol și agresiune sexuală, iar procurorii, în baza probelor adunate, cer mandate de arestare preventivă pentru cei doi.

Seria textelor Să fie lumină despre abuzurile de la seminarul teologic din Huși va continua.

Puteți citi primele trei episoade ale seriei Chiliilor aici:


În completare, sunt de lecturat și singurele răspunsuri publice oferite de un membru al Sfântului Sinod după publicarea investigațiilor Să fie lumină despre infracțiunile sexuale petrecute vreme de un deceniu la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși, sub domnia arhierească a lui Cornel Onilă.

Întrebat despre tăcerea Bisericii Ortodoxe Române înaintea abuzurilor sistematice din Eparhia Hușilor, documentate și relatate de jurnaliști, actualul episcop al Hușilor a răspuns: 

Sunteți ridicoli!

 

(La documentarea seriei jurnalistice despre faptele de abuz sexual petrecute în Episcopia Hușilor au contribuit și Paula Căbescu, Octavian Coman și Andrei Crăciun)

Să fie lumină!

Publicăm un amplu serial de investigație despre sistemul de abuz sexual instituit în eparhia BOR din județul Vaslui, la nivelul seminarului teologic ortodox din Huși. Pentru a continua avem nevoie de sprijinul cititorilor.

Despre autori