Publicăm reconstituirea judiciară a abuzurilor sexuale petrecute la Seminarul Teologic Ortodox „Ioan Gură de Aur” din Huși.

Ea vine în completarea seriei Chiliilor, o documentare Să fie lumină în patru episoade care a dus practic la redeschiderea dosarului de abuz în care au fost trimiși în judecată, în decembrie 2020, epsicopul Cornel Onilă și arhimandritul Sebastian Jitaru pentru agresiune sexuală și viol în formă continuată.

Emil a intrat în clasa a noua la seminarul „Ioan Gură de Aur” din Huși plin de speranțe. Anul era 2013, iar copilul, cu Dumnezeu în suflet și împins de la spate de așteptările părinților, visa la o carieră în altar. Nu se aștepta la regimul cazon din seminar, îl speria în special episcopul Cornel Onilă. Era foarte dur, le umplea, lui și colegilor, catalogul de note de doi la materiile pe care le preda, îi teroriza de-a dreptul. Era șeful și le spunea că nu există elev de zece.

Anii au trecut greu. Programul era infernal: școală, după care slujbe la doi pași de liceu, la catedrala episcopală, apoi muncă la episcopie sau chiar în curtea reședinței episcopului. Zi după zi. Până când, prin clasa a XI-a, copilul (care avea 16-17 ani atunci), începe să simtă că episcopul Onilă are un „interes special” pentru el. 

„La început, acest interes se manifesta prin aceea că îl chema mai des la muncă la episcopie”

, explică procurorii.

Lucrurile au evoluat rapid. 

Elevul începea clasa a XII-a, iar Onilă îl tot solicita la activități pe la el prin curte. Apoi a început să-l invite la masă. După care, prin februarie 2017, într-o zi în care era, ca de obicei, la muncă la reședința episcopului, Onilă i-a cerut elevului să meargă în spatele casei, să-l ajute să curețe tufele de trandafiri.

Reședința episcopală, construită la solicitarea episcopului Cornel Onilă în 2009.

„Atunci, profitând de faptul că erau singuri, l-a sărutat pe gură și și-a introdus limba în gura sa”

, scrie procurorul în rechizitoriu, citând declarația dată sub jurământ în fața lui, ani mai târziu, de tânărul Emil.

Acest gest al episcopului l-a aruncat, practic, pe copil în brațele celuilalt abuzator cu rang, călugărul Jitaru.

Violat de arhimandrit

Pe Jitaru îl știau mai toți copiii din seminar.

Ieșea din rândul alor săi, călugării, era altfel. Pentru că-l avea la mână pe episcop, Jitaru nu avea niciodată nimic de făcut, nicio sarcină de îndeplinit. Era, în schimb, interesat de tot ce mișcă în rândul elevilor, și pentru asta le căuta prietenia. 

Mulți dintre băieții de seminar se spovedeau la el, pentru că, în ciuda regulilor nescrise, nu îi pedepsea, nu le „dădea canon” atunci când își recunoșteau vreo boacănă.

Din generație în generație, băieții de seminar își dădeau mai departe informația că Jitaru este homosexual, copiii aflau rapid că ar trebui mai degrabă să-l evite. Numai că, pentru destul de mulți dintre ei, copii singuri în universul cazon al seminarului și episcopiei, condus cu mână de fier de Onilă, acest călugăr altfel, pe care-l vedeau drept puternic, era fascinant.

Exact asta i s-a întâmplat și lui Emil.

Jitaru s-a prins că episcopul Hușilor îl place pe băiat și s-a profilat rapid în prietenul, în salvatorul său. 

Prins între autoritatea uriașă a episcopului și afecțiunea nedorită, ilegală, manifestată sexual asupra sa, Emil a văzut rapid în rebelul Jitaru colacul său de salvare.

Așa a ajuns, în februarie 2017, în chilia călugărului arhimandrit, cu scopul de a-i povesti totul despre asaltul nebun al episcopului, pe care simțea, după scena sărutului cu forța între tufele de trandafiri, că nu-l mai poate gestiona singur.

Călugărul l-a invitat pe patul din chilia sa, l-a ascultat, după care i-a propus să se uite la un film. Un film porno.  

Adolescentul, care venise la călugăr în chilie ca să-și povestească trauma abuzului la care fusese supus de episcop, a rămas mut când călugărul însuși i-a dat pantalonii jos și a început să-l pipăie „în zona testiculelor și a penisului”, după care s-a apucat să-l sărute în zona buricului și mai jos.

Și-a găsit puterea de a reacționa, totuși, așa că s-a ridicat brusc de pe pat, și-a ridicat pantalonii și a plecat rapid, spunând că el merge la o fată.

Abuzat acum simultan de cei mai importanți doi „oameni ai Domnului” din lumea lui, copilul nu a mai înțeles nimic. Nimic nu semăna cu ce își imaginase el și nici cu ce i se spusese despre ce e rău și ce e bine în lumea oamenilor Domnului.

Călugărul a continuat relația cu elevul ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat în acea seară, în chilie, la umbra impunătorului turn al Catedralei episcopale. I-a căutat în continuare compania, cu scopul evident de a afla cum merge idila dintre copil și episcop. Cu toate detaliile posibile.

Sunat zilnic de episcopul „îndrăgostit” și chemat necontenit la reședința episcopală de mâna dreaptă a acestuia, călugărul Iorest, copilul a lăsat în urmă tentativa de viol a lui Jitaru și a acceptat din mers să i se destăinuie. 

La fiecare discuție pe această temă, Jitaru încerca să-l îndrepte pe elev pe unicul drum care părea să aibă sens: să-l filmeze pe episcopul Onilă în timpul abuzului.

Asta, îi spunea Jitaru, că e singura cale să scape de abuzul episcopului. 

Jitaru știa ce face un prădător. Îi descria pas cu pas ce urmează să îi facă Onilă, prin întrebările pe care i le punea, iscoditor. Tot ce anticipa călugărul avea în scurt timp să facă episcopul, iar în asta copilul vedea iscusința noului său tovarăș. 

Așa i-a câștigat încrederea, în ciuda inexplicabilului episod încadrat acum legal de procurori drept viol.

De fapt, călugărul Jitaru – notează rechizitoriul – căuta noi și noi probe pentru a-și continua șantajul la episcop. Scenele erotice dintre episcop și un elev devenit preot, pe care Să fie lumină vi le-a prezentat săptămâna trecută, erau vechi de zece ani, arhicunoscute în episcopie. Tot Hușiul știa de respectiva aventură homosexuală a lui Onilă. 

Victimă și momeală

Din februarie până în mai 2017, unui adolescent care visa să devină preot și care mai avea câteva luni de zile și scăpa din calvarul Seminarului „Ioan Gură de Aur” de la Huși i s-au întâmplat toate acestea.

Fragment din rechizitoriul dosarului de abuz.

Abuzat constant de episcop, violat de „prietenul” Jitaru și, peste toate, presat de părinți, care nu știau nimic dar nici nu concepeau ca al lor copil să nu termine clasa a XII-a, Emil a ales să se agațe în continuare de varianta de a-l filma pe ascuns pe Onilă. Și, în timpul ăsta, să supraviețuiască, deși se simțea ca o cârpă.

Fragment din rechizitoriul dosarului de abuz.

Nu avea unde să meargă și cui să spună pentru a opri calvarul. Călugărul îi spunea că episcopul e puternic, că e mână-n mână cu toată lumea, chiar și cu poliția, și că nimeni nu-l va crede pe el în fața unei ditamai fețe bisericești. 

Înțelesese de la Jitaru că, odată filmat și confruntat cu filmarea, Onilă urma să-l lase în pace să-și termine școala și să se ducă pe drumul lui spre preoția mult visată.

Trebuia doar să obțină imaginile. Dar Emil devenise, pentru Jitaru, din victima perfectă, momeala perfectă. Călugărul îi promisese băiatului că-i face rost de un ceas cu cameră. Avea deja un plan.

Violat de episcop

În primele luni din clasa a XII-a, Emil devenise favoritul episcopului. Onilă îi căuta compania băiatului. Îl lăuda la școală, îl chema din ce în ce mai des la masă în reședința episcopală după ce-i muncea în curte, îl servea el însuși cu mâncare și-i oferea vin. „Șeful seminarului”, cel mai temut dintre profesori, îi zâmbea, îi punea bucatele în farfurie și-l mângâia pe cap sau pe spate.

Curând a început să meargă peste tot cu Onilă. Cu mașina condusă de fratele acestuia, Florin Onilă, și cu mâna lui dreaptă, călugărul Iorest, de care Onilă părea să nu se ferească deloc, băiatul era dus des la plimbări lungi pe dealurile Hușiului. 

Într-una dintre aceste plimbări, episcopul îndrăgostit i-a susurat copilului, ținându-l tandru de mână, cum îi va face pașaport și-l va duce în Germania sau cum se vor muta împreună, ei doi, doar ei doi, într-o casă pe malul Mării Moarte. Iar Jitaru era tot timpul acolo, după fiecare întâlnire, la primire de informații. Îl ajuta pe copil, dar îl și abuza.

La început de mai, mama lui Onilă a murit. În seara aceleiași zile, elevul, pe care episcopul Onilă îl luase la toate ceremoniile acelei zile, a ajuns din nou în reședința episcopală. Au urcat la etaj, băiatul și episcopul care-și plângea mama. Ajunși sus, episcopul s-a oprit din plâns și l-a abuzat din nou pe băiat.

Convins și totodată contrariat de grotescul acestui episod, Jitaru a cumpărat ceasul-spion de la Iași și i l-a adus lui Emil, învățându-l cum exact să-l folosească, ba chiar sfătuindu-l să-l poarte mereu de față cu Onilă, astfel încât să nu-i sară în ochi episcopului atunci când va fi cazul să-l și folosească. 

De altfel, actele dosarului notează cum, înspăimântat de-a dreptul de tehnologie, Onilă chiar a observat ceasul pe mâna copilului, dar Emil s-a descurcat admirabil: i-a spus episcopului că a primit ceasul cadou de la tatăl său.

Următoarele întâlniri pe care Onilă i le cerea au fost înregistrate de copil cu ceasul-spion. Toate discuțiile se poartă în șoaptă. Ceea ce vedeți mai jos reprezintă montaje realizate de echipa Să fie lumină din bruturile existente în memoria ceasului.

În prima dintre ele, băiatul pornește camera în dormitorul lui Onilă. Curând apare și episcopul, îmbrăcat într-un trening vișiniu, și începe să-l sărute.

În discuția șoptită se aude, la un moment dat, cum episcopul îi spune băiatului „Am așteptat să faci 18 ani, că-mi era frică”.

Din camera în care Onilă dormea, cu o icoană și cu o poză de-a sa în straie arhierești la capul patului, cu vorbe dulci și sărutări pătimașe dar pe toate planurile posibile interzise, Onilă și elevul lui au ajuns în baie.

După fiecare episod de abuz petrecut în reședința lui Onilă, băiatul se ducea glonț la Jitaru, pentru a-i da ceasul să-l descarce de filmulețe. Multe dintre filmulețe erau șterse, pentru că băiatul nu reușea să prindă fără echivoc abuzul. Ce merita păstrat era salvat de Jitaru.

În timpul ultimei săptămâni de școală, elevul a fost aproape zilnic la Onilă. După ce l-a respins de mai multe ori, băiatul l-a lăsat pe Onilă să-i facă sex oral și a reușit să înregistreze. 

Avea în ziua abuzului 18 ani și câteva zile.

Aceste imagini apar pentru prima oară în spațiul public. În afara câtorva oameni și a procurorilor, nimeni nu le-a mai văzut până acum.

După realizarea lor, în primăvara anului 2017, ceasul a ajuns la Jitaru, care nu le-a mai împărțit cu nimeni. A decis să-și joace singur „cartea”, vrăjit de perspectiva accesului – prin șantaj – în stratosfera de putere din BOR, Sfântul Sinod.

În câteva zile Emil termina clasa a XII-a. 

Și-a văzut mediile încheiate și, pentru a avea dovada eliberării, și-a scos telefonul și și-a fotografiat situația școlară, pentru a nu mai putea fi modificată.

Câteva ore mai târziu a primit deja obișnuitul telefon de la episcop. Știa că acesta aranjase să fie singur acasă în acea zi, dar își îndeplinise misiunea: făcuse filmarea cu Onilă făcându-i sex oral, iar școala era, formal, terminată, așa că l-a refuzat sec, după care i-a închis telefonul.

Onilă nu a dat nicio declarație în fața anchetatorilor în faza de urmărire penală a acestui dosar.

Violul episcopului, bucuria preacuviosului

Filmarea cu noul abuz al episcopului a însemnat muniție grea pentru Jitaru, care se visa de ani buni episcop vicar, adică membru în Sfântul Sinod al BOR. În zece ani, amenințând cu o filmare veche și știută de toată lumea din episcopie, arsese deja toate etapele înainte de acest ultim hop. I se părea evident că, în noul context, cu muniție nouă pentru șantaj, va obține poziția de vicar. Floare la ureche!

Aici, însă, calculele călugărului s-au dovedit greșite.

Cu filmarea în buzunar, monahul Jitaru a început circul. A făcut turul episcopiei, arătând ceasul, dar nu și prada obținută, lăudându-se cu ce tocmai obținuse și amenințând că are muniție nouă pentru a-l strânge cu ușa pe Onilă. 

I s-au alăturat alți doi preoți din eparhie, asupriți și ei ani de zile de Onilă, înspre care cotizaseră financiar vârtos. Credeau că e momentul să își ia înapoi măcar o parte din banii cu care-l stipendiaseră în anii din urmă pe episcop.

Viteza jocului chiliilor a crescut, Onilă s-a speriat și, sfătuit de avocatul ieșean Liviu Bran, perceput drept un titan al avocaturii din Moldova și, deci, om conectat, a mers să depună plângere la DNA.

Acesta devine primul moment în care povestea chiliilor iese, practic, de sub controlul lui Onilă.

„Nu denigra biserica, nu vorbi cu presa!”

După alte câteva zile de când, speriat, Onilă a depus plângerea, elevul a văzut cum la ei la seminar a venit, într-o zi de joi, Jandarmeria. A aflat imediat că Jitaru și ceilalți doi preoți au fost reținuți. În orele acelea a fost abordat de directorul seminarului, profesorul Zăgan, care l-a întrebat direct despre filmarea cu Onilă.

Atunci, Emil a răbufnit și i-a reproșat că toți au știut:

Și el, și pedagogii, și călugării, toți au știut și nimeni nu m-a protejat

, le-a declarat băiatul procurorilor. 

Directorul seminarului s-a apărat reproșându-i voalat că nu i-a spus nimic direct, că poate l-ar fi putut ajuta. 

După care l-a pus în gardă că va fi căutat de presă iar el, ca absolvent de seminar, ar fi bine să nu denigreze biserica. 

„Tonul lui era de genul <<Fă ce vrei, dar…>>”, a declarat băiatul la Parchet.

Cum a devenit chiar seminarul complice la abuzuri prin tăcere și inacțiune, deși rolul său era să-i protejeze pe elevi, aflăm în episodul următor.

Să fie lumină!

Am publicat în ultimele 17 luni un amplu serial de investigație despre sistemul de abuz sexual instituit în episcopia BOR din județul Vaslui, la nivelul seminarului teologic din Huși. Expunem în continuare faptele și urmările lor – dar nu putem ajunge prea departe fără sprijinul cititorilor.

Despre autori