IUNIE 2017. Preasfințitul Corneliu al Hușilor, stăpân canonic peste parohiile ortodoxe din județul Vaslui, face o plângere penală la DNA Iași, semnalând faptul că este șantajat cu mai multe „materiale compromițătoare”. Preluat spre instrumentare de procuroarea Cristina Chiriac, dosarul constituit urmează un curs-fulger.

Episcopul BOR beneficiază din start de o protecție neverosimilă: după depunerea sesizării, este audiat chiar la el acasă, la Huși, în vila din curtea episcopiei care îi servea drept reședință. În mod uzual, persoanelor care depun plângeri penale li se iau declarații la sediul parchetului, în biroul procurorului. Nu și în acest caz.

Urmărirea penală, pornită inițial pe numele unui călugăr, Sebastian Jitaru, este extinsă ulterior pentru a include alți doi preoți.

Sunt dispuse mai multe percheziții domiciliare, în cadrul cărora se ridică zeci de suporturi digitale (CD-uri, stick-uri de memorie, telefoane, card-uri, laptop-uri).

Șantajiștii sunt arestați preventiv și trimiși în judecată pentru faptele lor.

Conținutul foto-video confiscat la percheziții rămâne însă neinvestigat de procuroarea Chiriac. „Uitate” pe traseul judiciar, imaginile poposesc într-un sertar la DNA Iași.

Preasfințitul Corneliu e forțat să se retragă din funcție, pe fondul unui scandal public care acreditează ideea falsă că obiectul șantajului fusese reprezentat de înclinațiile homosexuale ale episcopului.

Șantajiștii sunt condamnați definitiv la închisoare.

AUGUST 2019. Echipa Să fie lumină începe să publice o serie jurnalistică de investigație și răstoarnă complet ipoteza publică inițială despre obiectul șantajului. Preasfințitul Corneliu nu fusese nicidecum amenințat de subordonați cu simple fapte homosexuale, eventual consimțite. Ci cu ceva penal: cu repetate abuzuri comise asupra propriilor săi elevi de la Seminarul Teologic din Huși. Ăsta era năravul episcopului-profesor.

Imaginile „uitate” la sertar de procuroarea DNA Cristina Chiriac și „scoase la lumină” de documentarea noastră sunt mărturie a unui întreg sistem de infracțiuni sexuale comise ani la rând de mai-marele Episcopiei Hușilor, dar și de subordonatul său, călugărul Jitaru. Ambii își foloseau pozițiile de rang înalt din interiorul BOR pentru a abuza sexual băieți care aspirau să ajungă preoți.

După investigațiile noastre, Parchetul Curții de Apel Iași instrumentează un dosar care se finalizează cu trimiterea în judecată, pentru viol, a ambilor abuzatori.

Să fie lumină!

Publicăm din vara lui 2019 un amplu serial de investigație despre sistemul de abuz sexual instituit în episcopia BOR din județul Vaslui, la nivelul seminarului teologic din Huși. Nu am fi putut ajunge prea departe fără sprijinul cititorilor. Avem nevoie de susținere financiară pentru a continua investigațiile jurnalistice.

PREZENT. În toată această poveste, un singur personaj-cheie își continuă nestingherit activitatea: procuroarea Cristina Chiriac. Nu e vizată de nicio anchetă. Nimic nu îi tulbură cariera judiciară. La sfârșitul anului 2021 e instalată ca interimar la șefia DNA Iași, iar în mai 2022 e confirmată definitiv ca procuror-șef al structurii anticorupție ieșene.

Din 2019 încoace, colectivul Să fie lumină continuă să investigheze cazul imaginilor uitate în sertarul de procuratură. De ce săpăm neîncetat după fapte? Pentru că justiția a fost compromisă în acest caz. Nu doar pentru elevii abuzați, ci și pentru noi toți.

Ferecarea pentru totdeauna a imaginilor l-ar fi scutit pe Preasfințitul Corneliu de orice probleme penale. Dar ar fi făcut și mai mult decât atât: ar fi năruit temelia statului de drept, fără ca publicul să realizeze măcar.

Ne bizuim într-o democrație pe ideea că nimeni nu e mai presus de lege. Cu o simplă condiție: ca legea să fie aplicată chiar și în cazul unui episcop BOR.

În primăvara acestui an, insistența noastră a fost răsplătită. S-a ivit neașteptat o oportunitate să facem și mai multă lumină în acest caz. Pe fondul unui scandal intern la DNA Iași, am convins un fost polițist judiciar din cadrul instituției să relateze public ce s-a întâmplat, în vara lui 2017, în dosarul de șantaj instrumentat de procuroarea Cristina Chiriac.

Polițistul pe care îl vedeți în interviul video de mai jos, pe numele lui Florin Costan, a participat la percheziția-regină din acest dosar: cea efectuată la călugărul Jitaru. Știe, deci, totul din interior. Mărturia lui confirmă pentru prima dată că operațiunea de protejare a episcopului BOR nu a fost deloc întâmplătoare – și cu atât mai puțin involuntară. Pare să fi fost, mai degrabă, o mușamalizare judiciară.

Mergem după sistem!

INTERVIUL CU FLORIN COSTAN