Într-o poiană retrasă de pe Valea Doftanei, județul Prahova, au loc din noiembrie 2017 așa-numite „tabere de haiducie”.

Organizate de Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, ele sunt menite să-i învețe pe participanți tehnici de autoapărare și de supraviețuire în natură, elemente de prim ajutor, topografie și orientare.

Deși programul e asemănător unei tabere de supraviețuire, diferența este că înt-o tabără de haiducie se pune accent și pe religie. Cei care vin aici sunt credincioși ortodocși care, atrași de exemplul oferit de luptătorii din munți din perioada comunistă, vor să se fie pregătăți să apere „Țara și Crucea” la nevoie.

Aici e de notat o nuanță. Chiar dacă în centrul taberelor de haiducie este pregătirea fizică, pentru unii dintre participanți reuniunile par mai mult o șansă de a discuta fără rețineri despre pericolele pe care le văd ei la adresa societății așezate pe baze creștine, ce țin de morala religioasă.

Biserica Ortodoxă Română nu este implicată direct în organizarea acestor tabere. Dar la fel de adevărat este și că Biserica, de-a lungul anilor, a întreținut o atitudine ambiguă față de legionarism. Exaltarea creștin ortodoxiei, proprie fenomenelor legionare, îi convine în bună măsură. Există și mai mult de atât? Ne vom strădui să aflăm la Să fie lumină, unde încercăm să documentăm și mișcarea adesea browniană a diferitelor interese-satelit ale Bisericii.

Ne întoarcem în pădurile de pe Valea Doftanei.

Cel care conduce taberele de haiducie este Eugen Sechila, un fost militar în Legiunea străină franceză timp de 16 ani. Bărbatul susține că și-a descoperit credința în timp ce lucra acolo. Tot în anii din urmă a aflat și de rezistența armată din munții României din comunism. Eugen Sechila spune deschis că e un admirator al legionarilor – nu cei din unitatea franceză în care el a luptat, ci aceia din mișcarea de extremă-dreapta din România interbelică.

Îi numește eroi. Și în numele lor, Eugen Sechila și oamenii pe care îi pregătește în munți vor să apere Țara și Crucea.

Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, care organizeaza taberele, are adresa de contact pe strada Veseliei 21 din Ferentari, București. Exact în același loc a fost sediul fostului partid Totul pentru Țară, moștenitorul politic al legionarilor după Revoluție, dizolvat în 2015 în urma unei hotărâri judecătorești.

Acestea sunt, însă, doar date factuale. Vrem să vedem oamenii, să-i privim, să-i ascultăm vorbind.

Ei sunt Neo-partizanii.

VIDEO

Să fie lumină!

Suntem un colectiv de jurnaliști din media alternativă și investigăm cultele religioase din România. Avem nevoie de sprijinul tău financiar.

Despre autor