Într-un spital public din România, doi preoți ortodocși și un reprezentant al unei asociații pro-viață au făcut parte, timp de aproape doi ani, dintr-o comisie de consiliere pre-avort. Unitatea sanitară introdusese o procedură obligatorie: înainte să poată beneficia de serviciul medical, adică de întreruperea de sarcină, solicitantele erau obligate să obțină semnături de la mai multe „cabinete” de specialitate. Între cabinetele desemnate de managementul spitalului se afla și capela ortodoxă.

Într-un alt spital public, voluntarii unei asociații creștine au primit acceptul conducerii de a patrula holurile maternității, în încercarea de a convinge pacientele venite pentru chiuretaj să renunțe la intervenție. Voluntarii ajung să strige după femei că vor arde în focurile Gheenei dacă întrerup sarcina.

Publicații de largă circulație, scrise cu binecuvântarea unor înalți ierarhi ortodocși și editate de entități din sfera BOR, combat avortul și educația sexuală făcând uz de teorii pseudo-științifice, lipsite de orice susținere medicală factuală. În publicațiile respective apar și semnăturile unor medici. Primăria unui oraș din provincie, reședință de județ, sprijină financiar publicarea unei astfel de lucrări.

Dintre alegațiile BOR: ora de educație sexuală încurajează desfrâul și crima sau orice relație încheiată și nefinalizată prin căsătorie constituie un eșec incontestabil, cu risc mare de depresie și sinucidere.

Multiple autorități publice tolerează prezența creștin-moralizatoare a BOR în zone ce ar trebui să țină exclusiv de experiențele și recomandările medicale. De ce e asta o problemă majoră? Pentru că Biserica, prin reprezentanții săi, nu își depășește doar atribuțiile misionar-pastorale, ci ajunge să promoveze în spitale și școli teorii apocaliptice, ultra-alarmiste, care se bat cap în cap cu programele și politicile sanitar-educaționale ale statului.

Să fie lumină a documentat două cazuri ilustrative, la Piatra Neamț și la Bacău. Anii întâmplărilor sunt cei din urmă, dar poziționările și explicațiile celor care le-au înfăptuit sau încuviințat sunt demne, pe alocuri, de un Ev Mediu al medicinei.

Aici suntem. La răscrucea dintre medicina bazată pe dovezi și medicina bazată pe dovezile preoților.

Mai bine de șapte sute de hotărâri administrative s-au luat de-a lungul anului 2013 la nivelul managementului spitalului de provincie. Decizia cu numărul 709, un act pierdut între sutele de mii de hârtii emise în acel an de unitățile sanitare publice, are o semnificație aparte.

Dumnezeu lucrează prin oameni în ziua de 1 noiembrie 2013, când conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț decide ca orice femeie care solicită întrerupere de sarcină să treacă obligatoriu printr-o comisie de consiliere pre-avort. Din această comisie, indică hotărârea SJU, trebuie să facă parte mai mulți psihologi, medicul șef al unității de primiri urgențe, dar și preoți și un reprezentant al unei asociații creștine.

Practic, femeia care solicită o întrerupere de sarcină trebuie să treacă pe la diferiți specialiști și să primească informații concrete de la medicul ginecolog sau de la psiholog, dar și de la părintele de la capela spitalului. Decizia 709 a SJU Neamț e atât de generoasă încât include capela unității sanitare între “cabinetele implicate în procesul de consiliere”.

Aceeași calitate este oferită, din vârful pixului managementului spitalului, și unei asociații nonguvernamentale din oraș, Mama Olga.

Documentul SJU dispune ca durata consilierii să nu depășească zece zile, iar programarea procedurii de avort să se facă întotdeauna după etapa consilierii, nu înainte. La finalul procesului, indispensabil dacă pacienta vrea să fie supusă, totuși, chiuretajului, femeia primește un așa-numit „act de consiliere pre-avort”. Acesta trebuie însoțit de o declarație pe propria răspundere prin care solicitanta ia la cunoștință toate riscurile intervenției, dar și faptul că „fătul este o ființă umană, propriul ei copil”.

ARMONIA BINOMULUI

Dispozițiile deciziei 709 din 2013 au fost implementate la nivelul SJU Piatra Neamț timp de aproape doi ani de zile, până când conducerea a adoptat o nouă decizie: ca în secția de obstetrică ginecologie a unității să nu se mai facă întreruperi de sarcină la cerere. (n.a. – hotărârea a fost luată în vara anului 2015 și este valabilă și astăzi)

La baza deciziei 709 din 2013 a stat, potrivit chiar preambulului documentului obținut de Să fie lumină, un referat întocmit de Manuela Linu, psiholog în cadrul secției de obstetrică-ginecologie a SJU Neamț, care a lucrat alături de Mihail Popescu, preot la capela spitalului.

În anexa care însoțește hotărârea SJU Neamț referitoare la constituirea unei comisii preavort, parohia spitalului este listată în rândul cabinetelor medicale.

Contactată de Să fie lumină, Manuela Linu ne-a declarat că ideea introducerii unei etape de consiliere a fost a Georgetei Vintea, șefa secției de obstetrică-ginecologie.

Cum s-a ajuns, însă, la prezența Bisericii în acest proces și la transformarea preotului spitalului într-un soi de specialist implicat în zona de decizie medicală?

Acum câteva săptămâni am contactat-o telefonic pe Georgeta Vintea, pentru a înțelege resorturile deciziei controversate. Tocmai ieșise din gardă și a solicitat să-i fie trimise întrebările pe mail. Apoi nu a mai răspuns. Am aflat, printr-un sumar schimb de sms-uri, că e în concediu.

În lipsa unor explicații de la doctorița Vintea, am ajuns la purtătorul de cuvânt al SJU Neamț.

Într-un răspuns detaliat și avizat de Cristina Daniela Atănăsoaie Iacob, doctor și manager al spitalului, reporterul Să fie lumină e informat că procedura de consiliere pre-avort „a fost îmbunătățită prin grija și sprijinul a doi salariați ai spitalului, unul de profesie preot și altul de profesie psiholog, îmbinând armonios cele două aspecte esențiale ale problemei – latura social-umană și latura religioasă”.

De ce un preot? Pentru că “tema avortului și implicațiile acestuia implică vrând-nevrând și o componentă morală, religioasă“, scrie în răspunsul primit de la spital.

De ce și un reprezentant al unei asociații creștine – Mama Olga – implicat în proces? Pentru că, spune conducerea spitalului, este o “asociație care lucrează cu mamele aflate în situații speciale sau care constituie cazuri sociale deosebite.“

Nu a fost ușor să obținem o reacție oficială din partea SJU Neamț. În cele din urmă, am primit o pagină de răspunsuri, care – în loc să clarifice – ne-au ridicat și mai multe întrebări. Click pe imagine pentru răspunsul complet.

Ne-am putea gândi că grija SJU Neamț a fost abordarea integrată a diferitelor aspecte de tranșat și lămurit în cazul unei întreruperi de sarcină. Totuși, nimeni din managementul unității sau de la conducerea diferitelor secții nu a considerat oportun ca din comisia pre-avort să facă parte, de pildă, un asistent social. Sau cineva de la cabinetul de planificare familială, perfect funcțional în organigrama spitalului.

„E TREABA MEA!”

Manuela Linu, psihologul spitalului care a făcut parte din comisia pre-avort, spune că femeia care solicită o întrerupere de sarcină trebuie să fie informată înainte de a lua decizia finală pentru că „trăim într-o perioadă care schimbă valorile”.

Într-o conversație telefonică purtată cu reporterul Să fie lumină, Linu își amintește că, acolo unde femeile erau de altă confesiune sau religie, recomandarea SJU Neamț era să meargă să discute cu un reprezentant al cultului de care țineau. Au fost și persoane care nu au dorit să facă consiliere, dar chiar și așa era musai să aibă măcar o întâlnire cu membrii comisiei, fie și doar pentru a-și putea aduna aprobările.

Eu îmi vedeam de partea mea în această consiliere, preotul de a lui – așa își amintește Manuela Linu că mergeau lucrurile.

Cei doi preoți care au făcut consiliere pre-avort în spitalul județean din Piatra Neamț sunt Mihail Popescu și Ștefan Apetroaiei. I-am căutat pentru a înțelege mai exact rolul lor în cadrul procedurii dispuse de SJU Neamț.

Biserica ortodoxă e situată chiar în curtea Județeanului din Piatra Neamț, la intrarea în complexul spitalicesc. | FOTO: Google Maps

Părintele Apetroaiei consideră că acea comisie a fost o idee foarte bună. Au fost femei care au renunțat să mai facă avort, spune el. Cum le convingea părintele? Nu avea o metodă anume, căci discuțiile cu mamele variau de la caz la caz.

Deși contextul întrebărilor Să fie lumină era cu totul altul, preotul Popescu se enervează puțin la telefon și ne repede spunând că nu a făcut nimic ilegal. Părintele consideră că nu are de dat nicio explicație, decizia a fost a conducerii spitalului. “Ce le-am spus femeilor și dacă le-am convins sau nu este strict treaba mea“, se burzuluiește părintele, înainte să închidă, cu un gest definitiv, telefonul.

CARTEA CĂRȚILOR

Mihail Popescu a publicat în 2013 o carte de 160 de pagini despre contracepție și avort. E o compilație de texte semnate de preoți, medici și profesori controversați.

Lucrarea preotului nemțean, editată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și publicată la editura Doxologia, cu sprijin financiar din partea Primăriei Piatra Neamț, e o versiune îmbunătățită a unei broșuri similare tipărite în 2008. În ediția din 2008, care circulă pe internet, găsim idei și idei: folosirea prezervativului e imorală sau SIDA se transmite prin sărut.

De la Primărie aflăm că protopopiatul Piatra Neamț a primit într-adevăr suma de 3.000 de lei în 2013 pentru publicarea unei cărți despre avort. Suma a fost aprobată de consiliul local.

De ce a ales primăria să contribuie la publicarea unei cărți care adună argumente pseudo-științifice spre a cataloga ca fiind imorală orice formă de contracepție? De ce se cheltuie bani publici în acest sens, dacă Ministerul Sănătății prin reprezentanții săi în teritoriu – direcțiile de sănătate publică – desfășoară campanii de informare privind importanța contracepției?

La aceste întrebări Să fie lumină nu a mai primit răspuns de la structura edilitară.

Nici Direcția de Sănătate Publică Neamț nu s-a înghesuit să ne lămurească. În fața multiplelor paradoxuri pe care le-am invocat, medicul Carmen Dumitreasa ne-a spus că se știa la nivelul DSP de existența comisiei pre-avort, dar așa a fost decizia conducerii spitalului județean. ”Ce a fost a fost, ce să mai zicem noi acum despre ce a fost?!”

În Strategia națională de sănătate 2014-2020, contracepția ocupă un loc important. Tocmai de aceea ministerul de profil desfășoară constant campanii de informare pe tema asta. Astfel de campanii a organizat chiar și DSP Neamț, în 2014, 2016 sau 2017. Cu toate astea, nimeni din direcție nu a avut nimic de obiectat atunci când un preot care consideră contracepția „imorală” și „criminală” și un reprezentant Mama Olga care condamnă calculul lunar au fost desemnați „specialiști” în schema de consiliere pre-avort dintr-un spital public din subordinea sa.

Confruntată cu abordările și activitățile preotului Mihail Popescu, conducerea SJU Neamț ne-a transmis că nu a avut niciun conflict ideologic cu acesta, părintele dând “dovadă de devotament, dăruire și un înalt profesionalism”.

ÎNCADRAREA PREOȚILOR ORTODOCȘI...

…în organigramele spitalelor românești se face de mai bine de douăzeci de ani. Totul se întâmplă în baza unui protocol semnat de BOR cu Ministerul Sănătății. Scopul acestuia este acordarea asistenței religioase în spitale.

Pe baza acestui act, Biserica a numit preoți în majoritatea spitalelor publice, aceștia au primit apoi oficii amenajate drept capele interioare, după care au apărut chiar biserici în curtea acestor spitale.

În multe situații, instituțiile bisericești au solicitat concesionarea directă – și gratuită – a unor suprafeţe de teren în curțile spitalelor, pentru a ridica acolo lăcașe de cult.

Închidem cercul cu reprezentantul organizației nonguvernamentale în comisia-minune. Îl cheamă Ciprian Arsene și este președintele Asociației creștin ortodoxe Mama Olga.

ONG-ul a luat naștere în 2012 și are două filiale – în Piatra Neamț și în Bacău. Mama Olga este o asociație pro-viață. Potrivit Registrului Național ONG, obiectul de activitate al acesteia este următorul: „apărarea dreptului la viață a copiilor născuți și nenăscuți, a vieții și sănătății pentru înmulțirea naturală a neamului omenesc, declararea împotriva oricăror metode de a opri zămislirea și nașterea de prunci: anticoncepționale de orice fel, onanie, sterilizare, calcul lunar”.

Pe Ciprian Arsene, concepțiile despre „înmulțirea naturală” nu l-au recomandat doar la SJU Neamț, unde a primit putere de decizie în cadrul unei proceduri spitalicești. Fondatorul Mama Olga a călcat și culoarele Județeanului din Bacău – iar conducerea de acolo i-a aprobat prezența în maternitatea spitalului, permițând voluntarilor asociației să distribuie pliante doldora de informații pseudo-medicale. Și să devină agresivi verbal cu femeile care solicitau întreruperi de sarcină.

Mergem la Bacău.

Să fie lumină!

Investigăm relația de simbioză dintre autoritățile publice și BOR. Ea nu e ilustrată doar de finanțarea de la buget a cultului, ci și de alte tipuri de interacțiuni. Vrem să le punem în discuție publică, dar pentru asta avem nevoie de sprijinul tău financiar.

FOCURILE GHEENEI

Un bărbat găsește în holul principal de la intrarea în maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău câteva zeci de broșuri. Pe copertă scrie “Educația sexuală – un pericol pentru copiii noștri”, iar lucrarea este editată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen. Bărbatul se enervează, ia toate broșurile și le aruncă. Apoi scrie o postare pe un blog care rătăcește încă pe întinderile internetului. Anul era 2012.

Părintele Dan Rusu, de la capela spitalului băcăuan, spune astăzi că nu a adus el broșurile respective în maternitate. El lucrează cu Biblia, cu cărți de rugăciune. Dar întrebați la Mama Olga, ni se sugerează.

Aflăm că broșurile respective au ajuns într-adevăr în maternitatea din Bacău prin asociația lui Ciprian Arsene, dar nu în 2012, ci începând cu 2014. De când a fost tipărită, în 2011, lucrarea Arhiepiscopiei Sucevei a tot circulat, fiind introdusă de unii sau alții în spitale și în școli.

Broșura editată în 2011 de Arhiepiscopia Sucevei a trăit, recent, zile de glorie online, după ce câteva dintre paginile ei, găsite într-o școală din Hunedoara, au fost intens distribuite pe Facebook.

Ciprian Arsene, președintele Mama Olga, susține că în primăvara lui 2014 avea un acord cu Spitalul Județean Bacău, semnat de managerul de la acea vreme, Gabriela Zoican, medic primar în obstetrică-ginecologie.

Asociația a cerut, iar spitalul a fost de acord ca femeile care vor să avorteze să fie trimise la cei doi voluntari de pe holul maternității, pentru a discuta cu ei.

Pe vremea medicului Zoican, își amintește Ciprian Arsene, asistentele le trimiteau mai toate femeile. După schimbarea managerului, acordul a încetat să mai funcționeze, iar Ciprian s-a plâns la conducerea spitalului. Degeaba, însă.

„Am încercat inclusiv pe cale politică să intervenim”, povestește, neglijent, Ciprian Arsene, „dar nu am reușit”.

Pe holul maternității, pe o canapea, voluntarii Mama Olga își țineau materialele de studiu pe care le arătau femeilor în încercarea de a le convinge să nu facă avort. Și le mai promiteau că asociația se va ocupa de tot ce au nevoie pentru creșterea bebelușului.

Spitalul Județean Bacău, prin purtătorul său de cuvânt Mirela Romaneț, susține că nu există niciun acord scris sau vreo formă de colaborare între spital și Mama Olga. Ce a obținut ONG-ul cu ani în urmă, ne spune ea, a fost un acord verbal pentru o prezentare, o singură prezentare, într-o zi oarecare, în fața femeilor care se nimeriseră acolo pentru chiuretaj.

După acea prezentare, voluntarii Mamei Olga au continuat să vină, dar cei de la spital nu au avut ce să le facă. Sala de așteptare e un spațiu public, spune Mirela Romaneț.

Totul până când, povestește reprezentanta spitalului, la un moment dat, voluntarii au turbat și s-au luat la ceartă cu femeile care nu se răzgândeau în privința avortului. „Pe unele chiar le-au blestemat. Au fost invitați atunci să iasă afară”, spune ea. De atunci încoace, voluntarii Mama Olga vin tot mai rar.

În dreapta, în plan îndepărtat, chiar sub steagul național stă o pancartă cu emblema Mama Olga: două palme care țin în căușul lor mama cu pruncul; în mâna stângă, atârnând într-un șirag de mătănii, stă o cruce. Imaginea e din 2015, de la Marșul pentru viață organizat la Piatra Neamț. | FOTO: Facebook / Asociația Mama Olga

Fostul manager SJU Bacău, medicul Gabriela Zoican, spune că Asociația Mama Olga a avut aprobarea sa pentru a discuta cu mamele care doreau să facă avort. De ce? Ca să le facă să se răzgândească, situație în care femeile erau sprijinite de asociație. Aprobarea a fost scrisă sau verbală? Gabriela Zoican începe să-și piardă răbdarea: cerem prea multe detalii pe care nu le mai ține minte. Totuși, cel mai probabil a fost vorba de o aprobare scrisă, admite Zoican, întrucât era vorba de voluntariat.

De ce a primit, însă, Mama Olga aprobarea? Ce îi recomanda? “Să știți că inițial au făcut ce au promis. Au convins femei să nu facă avort, le-au ajutat cu ce aveau nevoie pentru bebeluși. Din acest punct de vedere, de a lămuri femeile despre avort din punct de vedere religios, ei și-au făcut treaba bine. Știți că ei au o abordare religioasă”, explică Gabriela Zoican.

Aprobarea a fost retrasă, spune fostul manager de la SJU Bacău, în momentul în care voluntarii au depășit niște limite. Începuseră să le amenințe pe femeile care nu renunțau la avort că vor arde în focurile Gheenei.

Tot o depășire a limitelor a fost considerată și folosirea de materiale informative precum broșura Arhiepiscopiei Sucevei. “În principiu nu a existat niciun conflict între noi și Mama Olga, doar aceste două situații“, punctează medicul.

UN CAZ DE PSIHIATRIE

Timp de o lună, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotul Ioan Paul Valenciuc, ne-a dat asigurări că vom primi răspunsuri legate de tiparul, bugetul și distribuția broșurii de 40 de pagini despre pericolele educației sexuale.. Nu am primit nimic.

De la părintele Valenciuc aflăm totuși că broșura a fost tipărită pentru toți credincioșii, pentru ca ei să fie informați cu privire la ora de educație sexuală. Și a fost distribuită doar la nivelul parohiilor din cadrul eparhiei, adică în bisericile din zona Sucevei.

Potrivit presei locale, eparhia BOR ar fi scos o sută de mii de exemplare, pe care le-a distribuit în tot județul.

Poziția Arhiepiscopiei, că broșura despre pericolele educației sexuale ar fi fost destinată exclusiv circuitului parohial, este contrazisă flagrant de o primă constatare: comunicarea în presa locală de la momentul lansării tipăriturii a fost făcută de însuși inspectorul școlar de religie din Suceava, preotul Gheorghe Hostiuc.

Părintele susține astăzi, la șapte ani distanță, că broșura nu a fost distribuită în școli. Decizia la nivel de eparhie a fost ca ea să ajungă, prin protopopiate la parohii,. Ce s-a întâmplat apoi cu ele nu mai poate spune nimeni.

Evidențele factuale arată că diferite asociații ortodoxe au preluat-o din zona parohiilor și au pus-o în circulație în școli sau spitale. Asociația Mama Olga e un exemplu. Un altul e Asociația Părinților pentru Ora de Religie (APOR), filiala Piatra Neamț. O spune cât se poate de clar vicepreședintele asociației, teologul Marius Silviu Chirilă: “Eu știu că s-a distribuit părinților prin rețeaua noastră. Și apoi din părinte în părinte“.

Teologul mai știe și că publicația a fost gândită ca un material informativ pentru ca părinții să știe ce au de făcut atunci când un profesor sau un inspector școlar intenționează să introducă în școală ore de educație sexuală. “Părinții să știe că au dreptul să decidă dacă copilul lor să participe sau nu la o astfel de oră”, completează Chirilă.

Președinta APOR Piatra Neamț este Irina Nastasiu, jurnalistă locală și coordonatoare a broșurii publicate în 2011 de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În ciuda încercărilor repetate, Irina Nastasiu nu a răspuns în ultimele săptămâni apelurilor Să fie lumină.

Aveam întrebări importante despre conținutul broșurii și despre informațiile vehiculate în cadrul ei. Multe dintre ele sunt prezentate ca având o bază științifică precisă. Niște studii, chipurile, care însă nu sunt vreodată citate în cursul lucrării. Iar unele capitole poartă chiar semnătura unor medici.

E cazul Paulei Iliescu, specializată în psihiatrie pediatrică, angajată a aceluiași Spital Județean de Urgență Piatra Neamț.

Vedere din curtea Spitalului Județean Neamț: în stânga, o ambulanță își face loc spre unitatea de primiri urgențe, în dreapta se ridică turlele Bisericii Sf. Spiridon, capela complexului. Oferirea de asistență religioasă justifică prezența unității de cult – dar documentarea Să fie lumină arată că activitatea Bisericii s-a extins mult dincolo de misiunea sa pastorală. | FOTO: Google Maps

În articolul pe care îl semnează în broșura Arhiepiscopiei Sucevei, Paula Iliescu face următoarele afirmații:

ora de educație sexuală încurajează desfrâul și crima;

după introducerea acestei ore de educație sexuală au crescut numărul avorturilor, violurilor, frecvența bolilor cu transmitere sexuală și frecvența cancerului mamar și de col uterin;

homosexualitatea este o anomalie;

orice relație încheiată și nefinalizată prin căsătorie constituie un eșec incontestabil cu risc mare de depresie și sinucidere (fapt atestat de numeroase studii care afirmă că rata depresiei și sinuciderilor este mult mai mare în rândul tinerilor care și-au început viața sexuală).

În singura conversație purtată de reporterul Să fie lumină cu Paula Iliescu, aceasta părea să nu-și mai aducă aminte despre ce publicație este vorba. Medicul psihiatru a cerut să-i fie trimise pe mail broșura și întrebările. Apoi, săptămâni la rând, doamna doctor n-a mai fost de găsit.

Captură video din 2011: psihiatrul Paula Iliescu de la SJU Neamț participă la o emisiune locală de televiziune despre credință și tradiții. În același an, medicul semna un articol alarmist într-o broșură a Arhiepiscopiei Sucevei.

Afirmații alarmiste și nefondate există în toată broșura Arhiepiscopiei Sucevei, care abordează chestiunea educației sexuale exclusiv din perspectivă creștin-moralizatoare și încearcă s-o anuleze cu un probatoriu științific îndoielnic:

în Danemarca au crescut violurile cu 300%, frecvența bolilor sexuale cu 250%, avorturile cu 500% după introducerea orei de educație sexuală;

adolescentele care nu practică abstinența sunt de trei ori mai înclinate să se sinucidă;

adolescenții care nu practică abstinența sunt de șapte ori mai înclinați să se sinucidă.

Doctorul Laura Mateescu, medic primar în psihiatria copilului și adolescentului la Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia din București, este cât se poate de tranșantă în ceea ce privește conținutul broșurii: “Dacă nu există o referință, o citare lângă aceste afirmații, ele nici nu trebuie băgate în seamă. Nu are referință, nu vă sfătuiesc să le utilizați. Medicina e bazată pe dovezi, despre asta este vorba. Nu mai suntem în Evul Mediu, suntem în secolul XXI”.

Același lucru l-ar spune oricărui adolescent sau părinte care ar veni la ea cu o astfel de revistă. Și, mai adaugă doctorul Mateescu, „orice informație care nu este susținută este periculoasă atunci când vorbim de sănătate”.

Nu de aceeași părere este Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România. Confruntat cu alegațiile Paulei Iliescu din broșura editată de Arhiepiscopia Sucevei, Borcean consideră că, dacă e cineva deranjat de ceea ce susține psihiatrul nemțean, îi poate cere acesteia să facă publice studiile pe care le invocă.

În rest, Colegiul Medicilor, previzibil, nu are marjă de manevră. “Știți câte astfel de lucruri apar în presă, cu educația sexuală, cu vaccinurile? E plină presa de așa ceva. Pentru ce m-aș autosesiza? Nu a adus nicio atingere, nu a jignit pe nimeni. Și-a exprimat o opinie”, explică Gheorghe Borcean.

Exersat probabil în ale relativizării, președintele Colegiului Medicilor punctează că la fel pot apărea medici care să susțină beneficiile orei de educație sexuală și la rândul lor să invoce alte studii.

În SJU Piatra Neamț, singurul specialist în psihiatrie pediatrică este Paula Iliescu.

Nici DSP Piatra Neamț nu găsește nimic anormal în prezența și susținerile medicului din cuprinsul broșurii Arhiepiscopiei Sucevei. Practic, dacă acele poziții au fost exprimate în afara unui simpozion științific, nu este nicio problemă, consideră direcția de sănătate publică. Este vorba strict de o opinie personală, în baza dreptului la libera exprimare, transmite DSP Neamț.

Și totuși, este vreuna din ipotezele formulate de medicul psihiatru Paula Iliescu în acea broșură susținută de datele statistice pe care le are direcția la dispoziție?

Nici măcar una, răspunde DSP Neamț la întrebarea Să fie lumină.

Să fie lumină!

Investigăm relația de simbioză dintre autoritățile publice și BOR. Ea nu e ilustrată doar de finanțarea de la buget a cultului, ci și de alte tipuri de interacțiuni. Vrem să le punem în discuție publică, dar pentru asta avem nevoie de sprijinul tău financiar.

Despre autor