Episcopul ortodox retras Cornel Onilă a fost trimis în judecată de Parchetul Curții de Apel Iași, care-l acuză de viol și agresiune sexuală asupra unui băiat care-i era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși.

Dosarul a apărut pe portalul instanțelor sub numărul 647/45/2020 și a fost înregistrat luni, 21 decembrie.

Alături de Onilă va fi judecat și fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat că l-a violat la rândul său pe același elev abuzat și de Preasfințitul Corneliu. Monahul Jitaru ar mai fi violat alți doi seminariști, pe unul de cel puțin nouă ori într-un an, iar pe celălalt timp de aproape doi ani, uneori și de două ori pe săptămână.

Onilă și Jitaru își acopereau unul altuia faptele infracționale, într-un joc de putere clericală care a viciat viața bisericească din Episcopia Hușilor vreme de mai bine de un deceniu.

Cele trei victime ale abuzurilor sexuale comise în tandem de episcopul și arhimandritul BOR le cer agresorilor daune însumând 500.000 de euro. Jitaru nu are proprietăți, iar Onilă – al cărui statut clerical reclamă încă titulatura de Preasfințit – a apucat să-și retragă aproximativ 270.000 de euro din conturi după ce un sechestru asupra conturilor sale instituit de procurori a fost ridicat de judecători, așa cum reiese din dosarele judecate la instanțele din Iași.

Pentru a se asigura că daunele solicitate în procesul penal vor fi acoperite, procurorii au introdus în dosar, la cererea victimelor, conform procedurii, Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși, în calitate de părți responsabile civilmente.

O eventuală sentință de condamnare ar consfinți practic, din punct de vedere legal, răspunderea în solidar cu inculpații a instituțiilor bisericești care au găzduit, tolerat și ascuns abuzurile sexuale.

Este pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol. 

O altă premieră este aceea că o eparhie BOR, Episcopia Hușilor, este chemată să răspundă în instanță pentru agresiunile sexuale comise de ierarhul care o conducea și de un călugăr cu cel mai înalt rang, protejat al episcopului.

Acest dosar penal a pornit de la mai multe investigații Să fie lumină publicate în vara și toamna anului 2019. În urma primului episod din „seria Chiliilor”, procurorii ieșeni au redeschis urmărirea penală în cazul Onilă și au ajuns să-i acuze formal pe episcop și pe arhimandritul Jitaru de viol și abuz sexual asupra elevilor de seminar.

Să fie lumină a relatat pe larg despre abuzurile sexuale sistematice petrecute la Huși sub conducerea episcopului Cornel Onilă, precum și despre complicitatea tăcută a oamenilor și forurilor BOR – aici (Secretele chiliilor), aici (Năravurile chiliilor), aici (Victimele chiliilor) și aici (Urzeala chiliilor).

Seria textelor Să fie lumină despre abuzurile de la seminarul teologic din Huși, despre cercetarea judiciară a faptelor și despre semnificațiile mai largi ale complicității bisericești va continua.

Să fie lumină!

Am publicat în ultimele 16 luni un amplu serial de investigație despre sistemul de abuz sexual instituit în eparhia BOR din județul Vaslui, la nivelul seminarului teologic ortodox din Huși. Documentăm în continuare faptele și urmările lor – dar nu vom ajunge prea departe fără sprijinul cititorilor.

Despre autori