CORNEL ONILĂ

episcop retras

A sperat în ultimii trei ani de zile că va fi reinstalat episcop titular și-și va recupera integral prestigiul bisericesc. 

În ciuda interdicției formale dinspre Sinodul BOR, a continuat să slujească. Chiar anul trecut, de Paște, a participat la desfășurarea ceremonialului religios alături de Preasfințitul Calinic, membru al Sfântului Sinod, în prezent arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Își păstrează deocamdată statutul de episcop retras și titulatura canonică (de Preasfințit). E găzduit și îngrijit la Mănăstirea Văratec, din județul Neamț, unde își ispășește canonul „în ascultare deplină față de Sfântul Sinod”.

Continuă să fie remunerat de BOR, din bani publici, prin Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, unde e încadrat pe un post de inspector eparhial.

În vara anului 2020, după ce un sechestru instituit de procurori asupra conturilor sale a fost ridicat de judecători, și-a retras din două bănci depozite în valoare totală de 270.000 de euro.

Nu a dat niciodată vreo declarație în fața procurorilor care au instrumentat acest dosar, dar a avut, prin avocat, mai multe cereri din care se poate trage concluzia că apărarea sa se va axa pe aceea că actul sexual din baia reședinței sale, cu elevul major de nici o lună de zile, a fost consimțit.

SEBASTIAN JITARU

fost arhimandrit

Munca asiduă de conspirator și făuritor de secvențe porno cu Preasfințitul Corneliu l-a adus la un pas de funcția de episcop vicar al Hușilor, deci membru al Sfântului Sinod. În prezent este încarcerat în Penitenciarul Iași, unde își ispășește ultimele luni din condamnarea pentru șantajul cu filmări compromițătoare investigat de DNA Iași în vara anului 2017. 

A fost destituit din slujirea clericală și exclus din monahism abia în februarie 2020, la un an după ce fusese încarcerat și la șase luni după ce Să fie lumină l-a deconspirat ca fiind un prădător sexual feroce. 

BOR nu a explicat niciodată ascensiunea sa fulgerătoare în Episcopia Hușilor, care i-a permis să comită infracțiuni sexuale pe bandă rulantă. 

Nu deține niciun fel de bunuri și niciun cont bancar nu a fost identificat pe numele său.

VICTIMELE TANDEMULUI ONILĂ - JITARU

foști elevi ai Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur”

Unii dintre băieți sunt astăzi preoți, așa încât au refuzat dialogul cu reporterii Să fie lumină, de teamă că-și vor pierde pozițiile. 

Alții cred că Episcopul Corneliu își va primi judecata în lumea de apoi. 

Alții sunt viitori preoți care încă duc povara abuzului în spate. 

Alții sunt tineri care au părăsit lumea bisericească. Nu au spus nimănui niciodată nimic, până la întâlnirea cu reporterii Să fie lumină. 

Sunt tineri care trăiesc de ani de zile cu gândul că e vina lor că au fost abuzați, că e vina lor că au stat. Sunt tineri care ani la rând și-au pus probleme legate de identitatea lor sexuală. 

Nu au crezut niciodată că episcopul Corneliu și călugărul arhimandrit Jitaru vor fi vreodată trași la răspundere pentru faptele lor.

MARTORI INDIRECȚI

foști elevi ai Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur”

Sunt astăzi fie preoți, în special în Vaslui, fie persoane care nu mai au nicio treabă cu lumea bisericească. Mulți dintre ei au știut de abuzuri, iar câțiva chiar au încercat să profite de pe urma lor. 

În cadrul documentării Să fie lumină, un fost seminarist a cerut bani reporterilor Să fie lumină în schimbul unor informații despre abuzurile lui Jitaru. Evident că nu a primit nimic.

Mulți l-au idolatrizat pe Onilă până acolo încât au ajuns să amenințe unul dintre reporterii noștri. 

Câțiva dintre ei, pe de altă parte, și-au făcut curaj să vorbească pentru prima dată despre cele petrecute în seminar. 

DIDINA BRĂNICI

fost pedagog al Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur”

Pensionară din 2010, când a fost înlăturată din funcție, continuă să trăiască în orășelul vasluian și să spună adevărul despre cele văzute și trăite în episcopia BOR la începuturile epocii Onilă. 

A fost singurul angajat al structurii bisericești care a îndrăznit să atragă atenția, formal, asupra abuzurilor sexuale de la seminar. Misivele sale către inspectoratul școlar județean sau către Mitropolia Moldovei nu au fost vreodată băgate în seamă. 

Multă vreme privită cu ostilitate în comunitatea hușeană, unde era alintată cu apelativul Didina-Nebuna, a primit – prin trimiterea în judecată a tandemului Onilă-Jitaru – confirmarea târzie a faptului că nu spusese decât adevărul.

ANDREI ZĂGAN

fost director al Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur”

A fost director al Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur” din Huși timp de 14 ani (2006-2020). Sub conducerea lui, elevii seminarului au fost abuzați de episcop și băgați astfel în jocurile de putere ale Episcopiei Hușilor.

Zăgan a știut despre abuzurile episcopului Corneliu și ale călugărului Jitaru, în unele cazuri direct de la victime. A ales de fiecare dată să tacă. 

La cinci zile de la reținerea episcopului retras Onilă pentru viol și agresiune, în mai 2020, actualul episcop al Hușilor, Ignatie, i-a retras binecuvântarea pentru funcția de director. 

Fapta sa a fost inițial încadrată penal drept omisiune a sesizării, însă din cauza prescripției procurorul a dispus clasarea. 

Slujește în continuare ca preot la biserica Sf. Nicolae din Vaslui, unde a fost numit preot paroh de episcopul Corneliu (în 2010). Continuă să predea religia la trei școli din orașul Vaslui. Cu binecuvântarea episcopului Ignatie.

COSMIN GUBERNAT

purtător de cuvânt al Episcopiei Hușilor

Profesor și purtător de cuvânt al Episcopiei pe vremea lui Onilă.

Este cel care a susținut public în 2017 că imaginile în care episcopul săruta un elev de seminar reprezintă un trucaj. 

Face parte din grupul care, în 2017, a văzut imaginile care i-au adus episcopului acuzația de viol. În acele imagini, Gubernat și-a recunoscut propriul elev: pe Emil

Gubernat este în continuare profesor și purtător de cuvânt al eparhiei și sub noul ierarh al Episcopiei Hușilor.

GHEORGHE VRABIE

fost pedagog al Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur”

Pedagog timp de 20 de ani (2000-2020), este cel care învoia elevii de seminar pe care-i solicitau Onilă și Jitaru.

În timpul acestor învoiri au avut loc agresiunile și violurile pentru care cei doi sunt astăzi judecați. 

În 2018, noul episcop de Huși l-a hirotonit preot la biserica din Tătărani, județul Vaslui. Abia în mai 2020, după reținerea lui Onilă, Ignatie i-a retras binecuvântarea pentru funcția de pedagog. 

Și faptele lui Vrabie au fost încadrate penal la omisiune a sesizării, însă, din cauza prescripției, procurorul a clasat acuzația.

ȘTEFAN ȘĂLARU

fost pedagog al Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur”

Pedagog timp de șapte ani (2013-2020), a văzut în 2017 imaginile în care Onilă abuza un elev de seminar. 

E vorba chiar de elevul Emil, căruia Șălaru nici nu se mai obosea să-i dea bilet de învoire pentru vizitele la episcopie – atât erau de dese. 

A ales să tacă pentru că i-a fost frică. Din punct de vedere penal, tăcerea lui a însemnat omisiune a sesizării – la fel, prescrisă.

În mai 2020, după reținerea lui Onilă, noul episcop Ignatie i-a retras binecuvântarea pentru funcția de pedagog. 

Surse Să fie lumină susțin că Șălaru vrea să părăsească lumea preoțească și chiar țara.

CIPRIAN BOGDAN

profesor al Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur”

A fost dirigintele a două dintre victimele tandemului Onilă – Jitaru. 

Deși unul dintre adolescenții abuzați a încercat să-i povestească ce i s-a întâmplat, dirigintele Bogdan a refuzat dialogul, cu justificarea ulterioară – dată înaintea procurorilor – că el e o fire mai rece. 

Profesorul l-a descris pe fostul episcop Onilă ca fiind cel care lua la nivelul seminarului toate deciziile, puterea sa clericală fiind neîngrădită. Practic, susține Bogdan, consiliul profesoral avea un rol strict decorativ.

Ciprian Bogdan încă predă la seminarul teologic din Huși.

INSPECTORATUL ȘCOLAR VASLUI

instituție care coordonează unitățile școlare din județ

Este instituția care, pe hârtie, contribuie la coordonarea seminarului teologic, alături de Episcopia Hușilor. În povestea abuzurilor petrecute la seminar, instituția s-a eschivat de orice răspundere, cu scuza că niciun elev sau cadru didactic de la seminar nu ar fi comunicat vreodată inspectorilor școlari vreo faptă de abuz.

După scandalul de șantaj bisericesc izbucnit în 2017 și dezvăluirile Să fie lumină din 2019, inspectoratul – care reprezintă Ministerul Educației în județul Vaslui – nu a întreprins niciun fel de măsură punitivă împotriva școlii teologice a Episcopiei Hușilor.

Deși abuzul sexual sistematic de la seminar e o evidență publică de aproape doi ani de zile, niciodată nu a fost pusă în discuție acreditarea unității de învățământ care le-a găzduit și tolerat.

PS IGNATIE & EPISCOPIA HUȘILOR

episcopul numit după retragerea lui Onilă în 2017

Ierarhul BOR care i-a urmat în funcție retrasului Cornel Onilă a refuzat sistematic să elucideze formal contextul abuzurilor sexuale de la seminarul teologic pe care l-a preluat în păstorire.

Deși are la dispoziție instanțe canonice prin care ar putea acționa, PS Ignatie a ales să trateze cu indiferență trecutul moștenit, declarând public că investigarea faptelor nu-l ajută sufletește. Noul episcop a fost mai interesat să se lupte discursiv cu progresismul neo-marxist și cu orice încercare de culpabilizarea a episcopiei pentru infracțiunile sexuale comise sub cupola sa.

Episcopia Hușilor deja a anunțat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că nu vrea să răspundă pentru faptele penale ale fostului episcop.

Ignatie Trif păstrează în parohii preoți care ar fi avut obligația de a interveni în sprijinul victimelor, dar nu au făcut-o. Mai mult, unii au fost parte din jocul de șantaj bisericesc.

PRIMA VICTIMĂ A LUI ONILĂ

fost elev al Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur”

Protagonistul primelor filmări compromițătoare cu Onilă, temelia decadei de șantaj la Huși, este în continuare preot și refuză șă-și recunoască rolul jucat în această poveste. L-am vizitat în repetate rânduri, în speranța că va spune adevărul. 

Din toate mărturiile conexe adunate în timpul celor mai bine de doi ani de documentare, acest preot este, la rândul lui, o victimă de-a lui Onilă. O victimă care s-a folosit însă de acest statut pentru a obține beneficii (parohie sau finanțări de la episcopie). 

S-a folosit de ușa pe care Onilă o avea mereu deschisă pentru el pentru a deveni un soi de broker de putere în rândul preoților. În dosarul șantajului la Onilă, clericii care-și strângeau episcopul cu ușa vorbesc despre „gruparea” formată în jurul acestui elev abuzat devenit preot, ba chiar se duc să-l amenințe direct pe acesta cu filmările.

Audiat în procesul de șantaj la Onilă, a negat veridicitatea imaginilor, spunând că sunt trucate. 

În dosarul de infracțiuni sexuale, faptele care îl includ printre protagoniști sunt prescrise. Elevul era major și nu a depus vreo plângere, astfel că a ieșit elegant din poveste.

Nimeni de la Episcopia Hușilor nu l-a întrebat nimic despre acest episod până în ziua de astăzi, deși Onilă, cel despre care spune că-i era ca un tată, și-a pierdut funcția de mai bine de trei ani.

Noul episcop al locului, Ignatie, l-a lăsat în continuare să-i păstorească pe ortodocșii din comuna vasluiană în care are parohie.

GIANI RARIȚĂ

fost consilier eparhial

Rămâne, pentru colectivul Să fie lumină, o enigmă. A fost ani de zile consilier eparhial al lui Onilă, calitate în care știa totul despre abuzurile acestuia. A fost filmat de unul dintre cei condamnați pentru șantajul la episcop atunci când, deși era în slujba lui Onilă, uneltea alături de șantajiști pentru a-l distruge. 

Slujește și astăzi la una dintre cele mai importante biserici din Huși, deși apare într-o filmare publicată de Să fie lumină când se amuză vizionând secvențele intime dintre episcopul Onilă și elevul care a filmat între 2006-2007 întâlnirile interzise.

Nu a fost anchetat pentru tăinuire deși este filmat spunând despre episcop că „are și acum un băiat la chilie, ăsta e năravul lui”. A fost destituit târziu din poziția de consilier eparhial de noul episcop Ignatie. Adică dupa mai bine de un an de când Să fie lumină publicase respectivele imagini.

SERAFIM BODNAR

fost consilier eparhial

Fost consilier economic și exarh al mănăstirilor din Vaslui, a fost primul – și multă vreme singurul – consilier din epoca Onilă înlăturat din administrația eparhială de noul episcop de Huși, Ignatie.

Presa locală din Vaslui a scris despre el că a fost una dintre cele mai fidele unelte ale lui Cornel Onilă, omul prin care episcopul acum retras stabilise biruri împovărătoare pentru parohiile subordonate.

Bodnar știa de năravurile episcopului Onilă, așa cum reiese dintr-o multitudine de înregistrări ambientale realizate în dosarul de șantaj bisericesc instrumentat de DNA Iași. Bodnar a fost, de altfel, consilierul eparhial care a acceptat să poarte tehnică operativă, pentru a sprijini versiunea episcopului Onilă cu privire la existența unui șantaj bazat pe filmări trucate.

După toate datele disponibile public, Bodnar continuă să fie starețul Mănăstirii Dimitrie Cantemir din județul Vaslui.

MARIN TUDORICĂ

fost secretar eparhial al Episcopiei Hușilor

Fost purtător de cuvânt și secretar eparhial sub episcopul Onilă, și-a păstrat ultima funcție și sub noul episcop Ignatie, până în 2020. Din dosarul de șantaj instrumentat de DNA reiese că știa de existența unor filmări compromițătoare cu Onilă.

„Nu era de competența mea să fac verificări cât de veridice erau acele afimații”, declara Tudorică în instanță, în 2018, la una din înfățișările din procesul de șantaj. Este unul dintre oamenii care i-au recomandat în 2017 episcopului Onilă să se pună sub protecția legii – creditând practic versiunea judiciară inițială, a unui șantaj cu filmări trucate.

Este și astăzi preot, la o parohie din orașul Huși.

VASILE LĂIU

protopop de Bârlad

În dosarul de șantaj instrumentat de DNA a avut rolul de a proba, cu declarația sa, starea de înfricoșare a episcopului șantajat.

„Episcopul mi s-a părut foarte afectat de această poveste. Îl cunosc de mult, însă mi s-a părut și sigur pe el cu privire la faptul că acele filmări nu erau reale. M-a întrebat: <Mă cunoști de atâta timp. Am eu asemenea apucături?> Am confirmat că nu știam de asemenea lucruri.” În instanță, însă, presat de întrebările avocaților, același Lăiu admite că „erau zvonuri de un an sau doi anterior”.

Este și astăzi protopop de Bârlad, adică reprezentantul administrativ al Episcopiei Hușilor în raport cu toate parohiile ortodoxe din orașul vasluian.

MARTORI DIRECȚI

călugării de la Mănăstirea Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Huși

Toți monahii audiați în dosarul de infracțiuni sexuale au descris dinamica relației de putere dintre Cornel Onilă și Sebastian Jitaru, povestind episoade variate în care remarcaseră regimul preferențial de care se bucura în episcopie călugărul Jitaru.

Aceiași martori au susținut, in corpore, că era de notorietate existența unor filmări surprizându-l pe ierarhul Onilă alături de elevi seminariști. Ba chiar unul dintre călugări a oferit o mărturie a momentelor în care unul dintre elevii abuzați venea la masă cu episcopul, apoi urca alături de acesta sus, în camera ierarhului.

Alegem să le publicăm numele acestor călugări care au văzut de aproape circumstanțele abuzurilor sexuale sistematice: Florin Pascal (Fanurie), Costică Crețu (Teotim), Vasile Botoroagă (Veniamin), Bogdan Costandache (Veniamin), Vasile Săndulache (Cleopa), Gheorghe Călin (Grigorie), Dumitru Mihalache (Serafim) și Iulian Matei (Iorest).

Niciunul dintre călugării menționați nu și-a pierdut haina monahală. Toți continuă să slujească sau să ofere sfaturi duhovnicești în Biserica Ortodoxă Română.

CĂLUGĂRUL IOREST

pe numele de mirean Iulian Matei

A fost pupilul lui Onilă de când acesta a apărut în Episcopia Hușilor. L-a cunoscut pe viitorul episcop la Mănăstirea Bujoreni, iar acesta l-a luat cu el să-i stea mereu alături. Ajuns episcop, Onilă i-a oferit postul de exarh al mănăstirilor din eparhie.

Ani de zile, atunci când evita să se expună, Onilă a vorbit cu supușii doar prin Iorest. Onilă nu a folosit ani de zile un telefon propriu, ci a vorbit doar pe telefonul lui Iorest, inclusiv atunci când își aranja întâlnirile cu victima abuzului pentru care este chemat astăzi la judecată.

Deși i-a fost credincios episcopului căzut în dizgrație, în faza de urmărire penală a dosarului de infracțiuni sexuale Iorest a dat o declarație catastrofală pentru Onilă.

Este și astăzi alături de ierarhul retras, în calitate de secretar personal, în casa uriașă în care Onilă este găzduit la Văratec.

RĂZVAN BUMBU ȘI GHEORGHE DAMIAN

preoți caterisiți

Preoții care i s-au alăturat lui Jitaru în șarja finală de șantaj la Onilă oprită de procurorii anticorupție ieșeni, și-au ispășit pedepsele la care au fost condamnați în acest dosar, dar au ieșit pe poarta închisorii șomeri, după ce au fost caterisiți (li s-a retras dreptul de a profesa ca preot ortodox).

Damian rămâne cu o serie de afaceri cu pompe funebre pe care și le-a construit în anii în care a fost preot la Vaslui. La ultimul său loc de muncă, la Spitalul Județean Vaslui, Damian se pregătea să-și deschidă și o unitate de alimentație publică de unde să livreze mâncare pentru pacienți, însă nu apucase să termine construcția de peste drum de spital când a fost arestat și apoi condamnat.

S-a retras la pensie. Fratele său este preot în curtea DGASPC Vaslui, după ce s-a transferat din Arhiepiscopia Tomisului.

 

Razvan Bumbu și-a pierdut și el și parohia, și preoția.

A ieșit în vara anului 2020 de la închisoare și încearcă să-și clădească un alt drum în viață. 

Damian și Bumbu au cotizat „gras” la bunăstarea lui Onilă, dar tentativa lor de a-și recupera prin șantaj măcar o parte din banii dați pe cadouri, excursii și alte asemenea le-a adus ani de pușcărie și sfârșitul în BOR.

CRISTINA CHIRIAC

procuror DNA

Este procurorul DNA Iași care a decupat convenabil șantajul la Onilă și a lăsat probele abuzurilor ascunse într-o arhivă a parchetului anticorupție ieșean. Ar fi rămas acolo pentru totdeauna dacă reporterii Să fie lumină nu ar fi înțeles că procurorul Chiriac nu s-a sinchisit să sesizeze parchetul competent pentru posibile infracțiuni sexuale.

Cristina Chiriac a văzut ce este pe suporturile optice. Așa reiese din răspunsul transmis Parchetului Curții de Apel Iași la momentul la care i s-au cerut respectivele probe, odată cu redeschiderea dosarului (măsură dispusă după ce Să fie lumină a publicat primul articol din saga abuzurilor de la Huși). 

Nu a fost niciodată investigată pentru această faptă de Inspecția Judiciară și nu a fost reclamată pentru conduita din acest dosar la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Fapta ei în legătură cu probele din acest dosar a fost verificată intern, însă structura centrală a DNA a considerat că nu reprezintă o abatere.

Lucrează în continuare la DNA Iași, una dintre cele mai slabe structuri teritoriale a parchetului anticorupție, cel puțin cantitativ. Primește un salariu lunar de 14.500 de lei.

NEMURITORII BOR

oameni din stratosfera de putere a Bisericii

Audiat în dosarul instrumentat de DNA Iași în 2017, Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei, a susținut varianta izbăvitoare a șantajului cu filmări trucate. Ulterior, ierarhul a refuzat să se mai prezinte înaintea instanței de judecată, trimițând o misivă în care susținea că prezența sa la procesul șantajiștilor lui Onilă ar tulbura credincioșii (scrisoarea a fost publicată de Să fie lumină aici).

Apropiat al lui Onilă, Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscop al Romanului și Bacăului, i-a oferit arhiereului căzut în dizgrație un adăpost și un salariu. De trei ani, fostul episcop al Hușilor e găzduit la Mănăstirea Văratec de sora lui Ioachim, Iosefina Giosanu (stareța așezământului monahal), într-o casă de oaspeți cât o școală.

Obștea mănăstirii este obligată să i se adreseze cu Preasfințite, căci – conform Statutului BOR, încuviințat prin lege de statul român – Onilă își păstrează ca episcop retras privilegiile clericale. Același Onilă se află pe ștatele de plată ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, unde e încadrat fictiv pe un post de inspector eparhial, primind un salariu lunar de 7600 de lei (brut).

Neconvins de implicarea lui Onilă în abuzurile sexuale de la Huși nici după publicarea seriei Chiliilor din toamna anului 2019, episcopul Calinic a slujit alături de acesta în primăvara anului 2020, de Paște, la Văratec. Câteva luni mai târziu, Calinic ocupa poziția de arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, devenită vacantă după decesul Înaltpreasfințitului Pimen (răpus, la 90 de ani, de coronavirus). Formal, BOR a susținut după 2017 că între măsurile canonice punitive dispuse împotriva lui Onilă s-ar afla și interdicția de a sluji (susținere flagrant încălcată – și nu oricum, ci alături de un membru al Sfântului Sinod).

Foto: Codrin Prisecaru / Mediafax

Niciun episcop BOR, dintre cei peste 50 de membri ai Sfântului Sinod, nu a vorbit vreodată despre abuzurile sexuale de la Huși sau despre suferința îndurată de generațiile trecute prin seminarul din oraș între 2007 și 2017.

Niciun preasfințit sau înaltpreasfințit nu a condamnat public comportamentul abuziv al lui Cornel Onilă sau acțiunile de prădător sexual ale călugărului arhimandrit Sebastian Jitaru. Sfântul Sinod nu a dispus niciodată verificarea faptelor de la Huși, deși Biserica Ortodoxă dispune de organisme interne de judecată canonică. În ciuda complicităților, tăcerilor și inacțiunilor extinse din Biserică, care au făcut posibilă perpetuarea infracțiunilor sexuale vreme de peste un deceniu, stratosfera de putere din BOR nu a considerat vreodată că trebuie să investigheze și să ia măsuri pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciodată într-un seminar teologic.

Preasfințitul Ignatie, arhiereul care i-a urmat lui Cornel Onilă în fotoliul episcopal de la Huși, este singurul membru al Sfântului Sinod care s-a exprimat public pe această temă. A susținut că nu vrea să afle nimic din ceea ce a fost înainte pentru că nu îl ajută sufletește.

Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a păstrat tăcerea asupra faptelor de la Huși, mulțumindu-se să accepte retragerea benevolă din funcție a lui Cornel Onilă, pentru liniștea proprie și a instituției de cult. Deși dispune de toată puterea administrativă a funcției, PF Daniel nu a mișcat un deget pentru a le face, fie și tardiv, dreptate elevilor abuzați de la seminarul teologic din Huși.

Din toate informațiile obținute și corelate de Să fie lumină, patriarhul BOR avea cunoștință despre abuzurile de la Huși, întrucât călugărul șantajist Sebastian Jitaru depusese încă din 2010 eforturi să ducă la București vestea imaginilor compromițătoare, care-l arătau pe Onilă alături de un elev de seminar. Niciuna din încercările Să fie lumină de a obține declarații, reacții sau explicații de la Patriarhia Română nu s-au soldat cu vreun rezultat.

Pentru liniștea Bisericii, nemuritorii BOR au vrut un singur lucru: să pună definitiv cruce acestei povești. 

Să fie lumină!

Am publicat în ultimele 17 luni un amplu serial de investigație despre sistemul de abuz sexual instituit în episcopia BOR din județul Vaslui, la nivelul seminarului teologic din Huși. Nu am fi putut ajunge prea departe fără sprijinul cititorilor. Avem nevoie de susținere financiară pentru a continua investigațiile jurnalistice.

Despre autori