Toamna trecută, în bisericile ortodoxe din Cluj și Bistrița-Năsăud au ajuns materiale de propagandă pentru referendumul Coaliției pentru Familie, tipărite pe banii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Eparhia BOR, prin propriile structuri administrative, a gestionat și distribuirea broșurilor.

Zece mii de exemplare tipărite ale acestor broșuri au fost finisate la tipografia Renașterea, pe care Arhiepiscopia o administrează. Construită într-un sat din Cluj, tipografia este rezultatul unui program cu finanțare europeană.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului admit oficial că au fost autorii operațiunii, dar neagă că distribuirea broșurilor Coaliției pentru Familie (CpF) ar fi vizat publicul larg. A fost, spun ei, un demers destinat exclusiv informării preoților. Multiplele evidențe documentate de reporterul Să fie lumină contrazic, însă, poziția eparhiei.

De fiecare dată când a fost interogată asupra modalităților concrete prin care sprijină acțiunile CpF, Patriarhia Română a comunicat public că nu există nicio implicare logistică a BOR, singurul sprijin al clerului pentru cauza referendumului pentru familie fiind unul la nivel ideologic, „prin cuvânt”.

Confruntat cu probatoriul Să fie lumină, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține că nu știa de sprijinul financiar oferit de la Cluj pentru referendum și invocă autonomia eparhiilor față de conducerea de la București.

Investigația Să fie lumină livrează astăzi primele probe factuale ale implicării Bisericii Ortodoxe Române la nivel logistic, financiar și administrativ în susținerea demersului de modificare a Constituției asumat de Coaliția pentru Familie.

E septembrie 2017. Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat aflat la putere, anunță de la Mamaia că vrea să organizeze, în octombrie, referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.

La câteva zile și sute de kilometri distanță, apare efectul fluturelui: în bisericile ortodoxe din Cluj și Bistrița-Năsăud ajung niște broșuri cu mesajul pro-referendum al Coaliției pentru Familie. Le distribuie preoții din protopopiatele Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, ajutați de voluntari.

Zece mii de astfel de materiale informative au fost răspândite, în septembrie 2017, în parohiile ortodoxe din zonă. Toate au fost printate, legate și capsate cu 10.000 de lei din bugetul Arhiepiscopiei. Broșura are 64 de pagini, iar conform purtătorului de cuvânt al instituției bisericești, consilierul cultural Bogdan Ivanov, fișierul de printat și distribuit le-a venit pe mail direct de la reprezentanții din București ai Coaliției pentru Familie.

Din motive logistice, Arhiepiscopia a împărțit lucrarea în două: a tipărit la o firmă cu care colaborează în Cluj-Napoca și a finisat materialele la tipografia Renașterea din satul Popești, pe care o administrează din 2014.

„Ne lua prea mult timp să le executăm, înțelegeți? Deci noi am fi blocat o lună jumate doar pe tipărirea lor, cu ce dotări tehnice avem”, spune managerul tipografiei Renașterea, Dorel Popa.

El este omul de la care am aflat că există aceste broșuri, dar nu-și mai amintește detaliile comenzii. „Toate au fost trimise la Episcopie (n.r. – este vorba de Arhiepiscopia Clujului). A venit o dubă, le-au încărcat și, pac!, a plecat. Mai departe, la cine, unde, nu știu”, spune Popa.

Managerul Dorel Popa surprins în decembrie 2017 în incinta Tipografiei Renașterea, aflată în administrarea Arhiepiscopiei Clujului. | FOTO: Oana Moisil

„Noi am comandat cele zece mii de broșuri. S-au printat la o tipografie din oraș, pentru 6.730 de lei, și apoi au fost adunate și legate la tipografia noastră. Lucrarea a costat în total 10.000 de lei, 3000 și ceva fiind plătiți tipografiei noastre”, spune consilierul economic al eparhiei, Sorin Câlea.

Am încercat, în zadar, să aflăm de la reprezentanții Arhiepiscopiei unde anume au ajuns aceste broșuri.

„Eu le-am plătit din banii noștri, ai Arhiepiscopiei, la cine le dau nu-i treaba dumneavoastră”, a spus atunci consilierul economic.

Am insistat în încercarea de a înțelege dacă Arhiepiscopia a plătit cei 10.000 de lei din alte surse sau din cele proprii, dar consilierul economic ne-a retezat-o din nou: „Asta nu este problema dumneavoastră. Beneficiarul final (n.r. – al broșurilor) este Arhiepiscopia”.

Purtătorul de cuvânt al instituției spune că menirea materialelor de propagandă ale Coaliției pentru Familie era aceea de a-i informa pe clericii din subordine. „Am tipărit broșurile pentru preoți, ca să fie informați în legătură cu acest proiect, atâta tot. […] Broșurile nu au părăsit parohiile”, afirmă consilierul cultural Bogdan Ivanov.

Lucrurile au stat însă fix pe dos.

„Le-am împărțit (n.r. – broșurile) la preoți și preoții le-au dat la o persoană sau două care știu să umble și pe internet, cu mail-uri. Deci ne mobilizăm pe toate planurile”, explică protopopul de Turda, Daniel Crișan.

La Beclean, „toți preoții s-au implicat, fiecare a primit broșuri”, spune protopopul Vicențiu Doru Zinveliu.

A existat chiar și o circulară dată de Arhiepiscopie către preoți, prin care acestora li se cerea distribuirea materialelor tipărite.

Pe pagina de Facebook a Protopopiatului Bistrița este de găsit un sumar al ședinței clericilor, în cadrul căreia s-a discutat distribuirea broșurilor tipărite de Arhiepiscopie.

Întrebat cum se explică circulara pe care Protopopiatul Ortodox Bistrița a primit-o de la Cluj, Ivanov a insistat că „nu a fost o circulară, a fost o notă trimisă prin e-mail fiecărui protopopiat”.

„Aceste broșuri sunt o chestiune internă, ele nu sunt pentru publicul larg, ci trebuiau să ajungă doar la parohii, la preoții noștri”, continuă Ivanov.

Îl contrazice însă evidența: în subordinea Arhiepiscopiei lucrează 635 de preoți, iar Arhiepiscopia a tipărit și distribuit zece mii de exemplare.

Sa fie lumină!

Vrem să investigăm în continuare circuitele financiare ale cultelor, dar și felul în care acestea se implică în susținerea acțiunilor Coaliției pentru Familie. Dar pentru asta avem nevoie de sprijinul tău.

Unde au ajuns cărțuliile
despre Referendum

„Am avut câte o persoană-două care au împărțit broșurile. Acum nu știu ce se tot tergiversează cu referendumul, că stăm așa, în stand-by, va fi sau nu va fi?”, se întreabă protopopul de Turda, Daniel Crișan.

De când a primit broșurile de la Cluj așteaptă să primească noi dispoziții pentru referendumul care va schimba Constituția.

„Stăm și așteptăm să fie, atunci ne mai mobilizăm. Sunt niște principii creștinești, bisericești, omenești pe care le susținem. Nu mergem din casă în casă sau să obligăm oamenii să meargă – să își spună punctul de vedere. Asta așteptăm, să iasă bine, dacă o să fie referendumul ăsta…”, adaugă protopopul.

Câte broșuri au ajuns la Turda nu își mai amintește.

Protopopul de Bistrița Alexandru Vidican le prezintă preoților din subordine circularele primite de la Cluj. | FOTO: Facebook

Omul care s-a ocupat de împărțirea broșurilor la Bistrița este Marius Chiuzan, un ziarist local. „Noi le-am dat în jur de 3000 de broșuri doar la activiști, la oamenii creștini – indiferent de cult, care au vrut să ne susțină. Erau doar despre Coaliția pentru Familie, ce este familia, cum se compune familia, explicând lucrurile cinstite și legale, conform Constituției și Codului Civil”, spune Chiuzan, cel cu care ne-a făcut legătura protopopul de Bistrița, când l-am întrebat de acțiunea din toamnă.

„Am primit broșurile, am direcționat” – a declarat un preot dintr-o biserică a protopopiatului Turda. „Noi am făcut activitatea ca fiecare care e interesat social să preia de la biserică broșurile respective”, ne-a răspuns părintele când l-am întrebat ce a făcut cu materialele primite de la șefii lui.

Broșura tipărită și distribuită în toamnă de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului în parohiile din subordinea sa este un document conceput de Coaliția pentru Familie și făcut public în primăvara anului 2017.

La momentul respectiv, voluntari ai Coaliției au împărțit cărțuliile participanților la Marșul pentru Viață.

Lucrarea prezintă misiunea și obiectivele Coaliției. Printre ele – redefinirea constituțională a familiei, informarea tinerilor, dar și „nerecunoașterea formelor alternative de conviețuire, precum concubinajul (uniunile civile)”.

„Deși Statul este laic, societatea NU este nici laică și nici neutră. Conform datelor statistice, România rămâne una dintre societățile cele mai religioase din Europa”, se arată în paginile broșurii.

„Acest lucru este important de precizat pentru că izvorul legii și agentul moral suprem nu este Statul, ci acel ansamblu de norme etice obiective, bazate pe înclinațiile firești ale naturii umane și pe caracterul rațional și personalist al acesteia, pe care societatea le împărtășește în majoritate”, indică documentul CpF, tipărit și publicat acum și cu sprijinul instituțional al unei eparhii BOR.

Un demers firesc

L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, consilierul cultural Bogdan Ivanov, cum se explică implicarea financiară a instituției pe care o reprezintă în referendumul Coaliției pentru Familie.

„Am zis că sprijinim acest demers, nu ne dezicem de el. Este un demers al laicatului acestei țări, care are și o conștiință creștină. Și nu văd care e problema”, s-a apărat purtătorul de cuvânt.

Una din probleme este aceea că Patriarhia Română s-a poziționat, încă de la începutul demersurilor Coaliției pentru Familie, în rolul de susținător exclusiv moral al referendumului. „Sprijinul (n.r. – Coaliției pentru Familie din partea BOR) este unul situat la nivelul discursului său public, un sprijin prin cuvânt”, declara purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, în februarie 2016.

Într-o declarație din vara aceluiași an, Bănescu nega încă o dată zvonurile că BOR ar mobiliza resurse interne pentru susținerea demersurilor Coaliției. Purtătorul de cuvânt a spus atunci că „ajutorul pe care Biserica l-a oferit Coaliției a fost exclusiv la nivelul discursului ei public”.

În luna mai 2017, Patriarhia Română s-a delimitat din nou, de data aceasta printr-un comunicat de presă, de acuzațiile că ar participa la organizarea referendumului: „Biserica Ortodoxă Română sprijină în mod natural demersul Coaliției pentru Familie, în spiritul învățăturilor creștine și al valorilor fundamentale românești privind familia, ocrotirea și creșterea copiilor, dar nu este nici inițiatoarea, nici organizatoarea acestei acțiuni”, scrie într-un paragraf din comunicat.

Ambiguitatea declarațiilor sale publice pe această temă ne-a făcut ca, zilele trecute, să mergem la purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, pentru a-l ruga să ne descrie, în termeni cât mai clari, în ce anume a constat sprijinul BOR pentru demersul Coaliției pentru Familie.

„BOR sprijină la nivelul mesajului ei public demersurile Coaliției pentru Familie. Nu a existat la nivelul BOR vreun demers punctual care să presupună o implicare dincolo de predică”, a nuanțat Bănescu.

Înainte să-i prezentăm concret situația broșurilor de la Cluj, oficialul BOR a răspuns că „este exclus” ca BOR să fi acordat vreun sprijin material Coaliției pentru Familie. „Finanțare este exclus!”, a spus Bănescu, secondat de colegul său, Ionuț Mavrichi, prezent și el la discuție, care a adăugat fără echivoc: „Finanțare nu, în niciun caz!”.

Pus în fața acțiunii de la Cluj, Vasile Bănescu susține că nu există o contradicție între declarațiile Patriarhiei de până acum.

„Să zicem că găsiți în zece locuri din țara asta că s-a întâmplat (n.r. – o acțiune ca la Cluj). Gândiți-vă că sunt zece gesturi de implicare mai profundă decât am spus eu. Aceste gesturi sunt în totală consonanță cu mesajul Bisericii care sprijină familia, s-a întâmplat o implicare mai adâncă, care nu contrazice implicarea reală a Bisericii la nivel de mesaj”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Întru adevăr, reporterii Să fie lumină au încercat să discute și cu reprezentanții Coaliției pentru Familie. Corina Săcrieru, avocat și purtător de cuvânt al platformei, a refuzat abrupt dialogul telefonic, invocând că se află la spital. Nici liderul de facto al Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, nu a dat curs rugăminții de a discuta cu jurnaliștii, cu toate că „a dat cu seen” mesajelor primite pe Whatsapp, după ce a fost sunat fără succes.

(Ovidiu Vanghele a contribuit la documentarea acestui text)

Sa fie lumină!

Vrem să investigăm în continuare circuitele financiare ale cultelor, dar și felul în care acestea se implică în susținerea acțiunilor Coaliției pentru Familie. Dar pentru asta avem nevoie de sprijinul tău.

Despre autor