LUNI, 26 SEPTEMBRIE 2022. Un cetățean pe nume Cristi Călin sună la Episcopia Ortodoxă Tulcea și vorbește cu secretariatul instituției de cult, transmițând telefonic faptul că se numește Vlad Petre, este de la Să fie lumină și deține imagini și înregistrări audio în care episcopul de Tulcea, Preasfințitul Visarion, întreține relații sexuale cu un fost elev al seminarului teologic din oraș. Călin, ascuns în spatele identității false, solicită să vorbească personal cu episcopul Visarion Bălțat, pentru a i se confirma sau infirma veridicitatea presupuselor probe intrate în posesia sa.
„Vlad Petre” acționează de capul lui, fără să fi discutat sau convenit vreodată cu Să fie lumină permisiunea (sau oportunitatea) de a se prezenta – cu atât mai mult într-o presupusă calitate jurnalistică – ca fiind de la Să fie lumină.
La o jumătate de oră după apelul inițial, falsul jurnalist e contactat chiar de ierarhul BOR de la Tulcea, căruia îi expune detaliile, cunoscute de el direct de la fostul seminarist care i-ar fi fost victimă.
Episcopul Visarion îi propune varianta unei întâlniri în care să lămurească lucrurile, ofertă căreia Călin, conspirat în „Vlad Petre de la Să fie lumină”, nu îi dă curs.
MARȚI, 27 SEPTEMBRIE 2022. Cristi Călin îl contactează din nou pe episcopul Visarion, posibil mai întâi prin intermediul unor mesaje SMS, apoi printr-un apel telefonic. Călin folosește alt număr de telefon, dar asumă aceeași identitate folosită cu o zi în urmă: Vlad Petre, de la Să fie lumină.
Călin îi transmite episcopului în acest context că are deja confirmarea veridicității faptelor sexuale invocate, pentru că știe un detaliu semnificativ: imediat după convorbirea purtată cu episcopul cu o zi în urmă, Visarion l-a sunat pe fostul elev de seminar și l-a chemat la episcopie pentru a-l convinge să nu vorbească în nicio circumstanță despre presupusele interacțiuni sexuale.
Simultan, Cristi Călin – deghizat în Vlad Petre de la Să fie lumină – îi transmite ierarhului BOR de la Tulcea că are „toată deschiderea” să îl ajute, ba chiar că „poate” să îl ajute, cu condiția să nu facă „greșeala” de a denunța ceva la parchet. Practic, capul canonic al Episcopiei Ortodoxe Tulcea rămâne cu impresia că i se oferă posibilitatea să negocieze cu Să fie lumină nepublicarea (și ținerea la sertar) a alegațiilor despre relația sa cu fostul seminarist.
MIERCURI, 28 SEPTEMBRIE 2022, ora 15.18. O ziaristă din București este contactată de Cristi Șelaru, până acum o lună-două angajat al publicației Știri pe surse și ziarist cu peste 20 de ani de experiență. Acesta îi solicită numărul de telefon al lui Ovidiu Vanghele, unul dintre coordonatorii Să fie lumină. Îi spune și pentru ce are nevoie de contactul solicitat: „niște băieți” i l-au cerut, cu explicația că vor să-l contacteze și să-l convingă să nu publice o investigație la care colectivul Să fie lumină lucrează.
Ziarista ia legătura cu Vanghele, îi relatează întâmplarea și convin împreună să încerce să afle subiectul acelei ipotetice investigații pentru a cărei nepublicare s-au pus în mișcare rotițele a ceea ce pare să fie o operațiune de mită pentru presă. Jurnalista contactată de Șelaru acceptă să revină cu un telefon la fostul angajat Știri pe surse. De această dată, îl și înregistrează.
„Măi, înțeleg că ăștia de la Să fie lumină au un articol – sau Vanghele, nu știu, are un articol – despre o persoană, și i-ar fi spus la telefon persoanei respective că, deocamdată, nu publică investigația sau articolul respectiv.
Persoana respectivă ar fi interpretat că, automat, dacă i-a zis că nu publică articolul sau investigația, înseamnă că ar fi lăsat loc de negociat. Așa au interpretat ei, eu mă îndoiesc – dar, mă rog… (…) Ar fi vrut să vorbească cu ăsta, cu Vanghele, și de aceea încercam să găsesc numărul lui”
, îi spune Șelaru jurnalistei.
Ziarista nu reușește să afle de la Șelaru subiectul presupusei investigații pentru care jurnalistului ar fi urmat să-i fie închisă gura cu o șpagă. Îi transmite, totuși, acestuia să nu se bage în ceea ce ea identifică drept o schemă de mituire a unui jurnalist.
„De băgat nu mă bag, că n-am nicio forță, n-am nicio putere, nici să-i ajut… Și, oricum, ce au făcut, dacă e adevărat ce-au făcut, nu e frumos”, apoi încheie discuția cu „Doamne-ajută!”.
MIERCURI, 28 SEPTEMBRIE 2022, ora 20.55. O altă jurnalistă din București primește un telefon de la Alin Alexandrescu, un aghiotant al afaceristului Maricel Păcuraru, proprietarul postului de televiziune Realitatea Plus (unde Alexandrescu e angajat ca director tehnic).
„Mister”, așa cum este cunoscut angajaților Păcuraru, îi transmite, prin acest intermediar, că „se va revanșa” dacă femeia, prietenă în viața de zi cu zi cu Ovidiu Vanghele, reușește să-l convingă pe coordonatorul Să fie lumină să amâne măcar o lună, dacă nu chiar să renunțe definitiv, la publicarea unei presupuse investigații de presă despre „mitropolitul de Tulcea” (n.r.: nu există mitropolit la Tulcea, ci episcop).
Conversația cu „săgeata” lui Maricel Păcuraru, om de afaceri cunoscut în mediile de presă pentru apropierea sa de BOR și religiozitatea pe care o afișează cu obstinație, ajunge rapid în impas. Fosta jurnalistă îi transmite omului care intermediază tentativa de șpagă că refuză categoric „oferta”, sugerându-i să nu încerce o astfel de intervenție cu nimeni de la Să fie lumină.
Alin Alexandrescu, la rândul său angajat în presă, e siderat: dacă jurnaliștii de la Să fie lumină sunt de necumpărat și nu pot fi convinși pe nicio cale să renunțe la o documentare, atunci ce îi mână în luptă?
MIERCURI, 28 SEPTEMBRIE, ora 21.06. Ovidiu Vanghele are deja cunoștință despre ambele tentative de dare de mită care vizaseră Să fie lumină în cursul zilei, când îi sună telefonul. Ne aflam într-o situație inedită și complet nedorită: cineva încerca, pe mai multe filiere, să ne convingă să renunțăm la o investigație la care nu lucram și al cărei subiect nu ne era cunoscut. Nu aveam cunoștință nici măcar de motivul concret care determinase tentativele de contactare a noastră, prin intermediari, pentru a primi o șpagă în schimbul nepublicării presupusei investigații despre vreo înaltă față bisericească de la Tulcea.

„Alo? Bună seara, sunteți de la Să fie lumină? Mă numesc Cristi și vreau să vă comunic ceva.”
La celălalt capăt al firului e chiar Cristi Călin, omul real din spatele identității fictive „Vlad Petre de la Să fie lumină”. Acesta precizează faptul că, în aceeași zi, miercuri, a depus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța un denunț împotriva episcopului ortodox de Tulcea, Visarion.
„În denunț este prezentată o situație în care dumnealui a întreținut un act sexual cu un minor, cu un seminarist de-acolo.
Acest eveniment s-a petrecut când ăsta (elevul, n.r.) era în clasa a zecea, avea undeva la 15-16 ani.
S-a luat denunțul, s-a luat declarația și urmează să se facă procedurile legale, dumneavoastră știți mai bine, că ați mai avut un asemenea caz (n.r. – referința e la dosarul fostului episcop de Huși, Cornel Onilă)”
, îi transmite Cristi Călin reporterului Să fie lumină.
Călin adăugă că a mai transmis parchetului și o serie de probe – „video, înregistrări audio, atât între copil și episcopul Visarion” – menite să-i susțină denunțul formulat, probe pe care le-ar fi obținut chiar de la elevul abuzat de episcop. În cursul conversației, se oferă să transmită aceste evidențe și colectivului Să fie lumină.
Același Călin continuă apoi povestind că, pentru a verifica veridicitatea „probelor” și versiunea faptelor obținută de la fostul elev seminarist, l-a contactat el însuși pe episcopul Visarion și l-a întrebat despre relația sexuală.
Întrebat direct dacă, în demersul său, a invocat în vreun moment numele Ovidiu Vanghele ori denumirea publicației Să fie lumină, Călin răspunde afirmativ și încearcă, minute bune, să-și justifice fapta.
Aflăm, în sfârșit, ce făcuse „Vlad Petre” în zilele de 26 și 27 septembrie și care e motivul pentru care o întreagă mașinărie de șantaj se pusese în mișcare pe 28 septembrie, pentru a opri publicarea unei investigații la care nici măcar nu lucram.
„Unii dintre noi iubim Biserica…”
Am încercat să obținem explicații de la ambele „săgeți” folosite pentru a ni se transmite intenția de mituire a colectivului Să fie lumină în schimbul nepublicării unor informații pe care mituitorii credeau, în mod fals, că le deținem. I-am sunat pe Cristi Șelaru, până de curând jurnalist la Știri pe surse, și pe Alin Alexandrescu, directorul tehnic de la Realitatea Plus, pentru a-i confrunta cu faptele lor.
„Nuuuu… nu am cum să spun (…) cine mi-a zis mie să-i fac rost de numărul tău de telefon (n.r. – al lui Ovidiu Vanghele, coordonatorul Să fie lumină)”, ne-a răspuns Cristi Șelaru când l-am întrebat pentru cine anume a solicitat și obținut datele de contact, știind la mijloc era vorba de negocierea unei șpăgi de presă.
Șelaru susține că nu a dat mai departe numărul de telefon al jurnalistului Să fie lumină, pe motiv că „persoana respectivă (n.r. – care îl ceruse) nu a mai fost interesată”.
Întrebat dacă cel pentru care a cerut numărul este din Biserica Ortodoxă Română, instituție de care Șelaru este foarte apropiat – iată-l aici cuvântând chiar în Catedrala Patriarhală din București -, acesta a părut, pentru o secundă, surprins, însă imediat a negat, lăsând totuși deschisă o portiță: ar fi posibil ca cei care i-au cerut numărul jurnalistului de la Să fie lumină să fi fost puși să îl obțină pentru cineva din BOR.
„Eu știu că n-ai sunat tu – sau, dacă ai sunat tu, ți-ai dat alt nume. Mie mi s-a spus că a sunat cineva… Petre Nu-știu-cum. Nu știu dacă Vlad Petre, Petre știu sigur că se numea”
, spune Șelaru, dându-și practic de gol participarea la nivelul zero al operațiunii de mituire: în afară de episcopul Visarion de la Tulcea și procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța – care a înregistrat sesizarea penală depusă de Cristi Călin, omul din spatele fictivului Vlad Petre -, extrem de puțini oameni știu (fie și parțial) identitatea falsă asumată de cel care sunase la Episcopia Ortodoxă Tulcea.
Șelaru e printre cei care o știe, deși simultan susține că nu știe cu cine a vorbit mai exact Vlad Petre când a telefonat la instituția de cult.

Confruntat de Să fie lumină cu faptul că și-ar fi asumat rolul de broker de șpăgi, Șelaru s-a apărat spunând că el nu ar fi știut despre vreo tentativă de mituire, ci i s-a prezentat doar perspectiva unei potențiale „negocieri” între persoana pentru care a obținut numărul, pe care s-a încăpățânat să nu o dezvăluie, și coordonatorul Să fie lumină.
„Unii dintre noi iubim Biserica prin ceea ce credem, nu prin oamenii Bisericii…”, a mai spus Șelaru în discuția cu Să fie lumină.
„Ați înțeles greșit, voiam să vă propun o colaborare…”
Dacă fostul jurnalist de la Știri pe surse a recunoscut măcar contextul întâmplărilor (o șpagă de presă), Alin Alexandrescu de la Realitatea Plus a negat vehement intenția telefoanelor date miercuri seară, când, prezentându-se din partea afaceristului Maricel Păcuraru, a promis niște favoruri în schimbul convingerii colectivului Să fie lumină să nu mai publice, sau măcar să amâne pentru o lună publicarea unei presupuse investigații despre ierarhul BOR din Tulcea.
Contactat telefonic pentru explicații, Alexandrescu susține că nu a invocat în niciun moment persoana patronului său, că nu a promis niciun favor și că n-a vorbit despre nicio presupusă investigație care ar viza vreun ierarh BOR.
Versiunea paradoxal reinterpretată a directorului tehnic de la Realitatea Plus e că ar fi încercat să intre în contact cu echipa Să fie lumină pentru a pune bazele unei viitoare colaborări jurnalistice:
„Eu am sunat din interes jurnalistic.”
De ce ar încerca un director cu atribuții de IT să discute un parteneriat editorial, la ora 8.30 seara, printr-un intermediar? Alexandrescu nu a putut furniza o justificare solidă, dar a ținut cu încăpățânare de versiunea sa.
Aghiotantul lui Maricel Păcuraru a negat că ar fi telefonat din partea lui „Mister”, așa cum e cunoscut afaceristul pentru angajații săi, și a susținut că n-a invocat în nicio discuție un presupus subiect de presă despre episcopul BOR de la Tulcea.
Deși am încercat să-l contactăm, apelându-l și trimițându-i un mesaj SMS cu solicitarea să explice tentativa de mituire în care pare să fi fost implicat, afaceristul Maricel Păcuraru nu a răspuns până la publicarea acestui articol.
L-am contactat, luni după-amiază, pe episcopul Visarion. Acesta a confirmat faptul că a fost contactat, zilele trecute, de cineva care s-a recomandat ca fiind de la Să fie lumină. „Vă mulțumesc pentru că mi-ați spus”, a zis episcopul atunci când a aflat de la reporterul care l-a sunat că persoana respectivă nu face parte din echipa de jurnaliști a proiectului.
Întrebat dacă a încercat să intervină, totuși, la echipa Să fie lumină pentru înțelegerea sugerată de cel care l-a abordat în numele jurnaliștilor, episcopul a negat. Când însă a fost întrebat dacă a vorbit cu Cristi Șelaru și Maricel Păcuraru, a încheiat abrupt conversația și a închis telefonul.
⊗⊗⊗
CITIȚI în materialul următor detalii în legătură cu ce este în spatele tentativei de mituire a noastră.
(La documentarea acestui articol a contribuit Diana Oncioiu.)
(Ilustrațiile au fost realizate de Robert Obert, Sorina Vazelina și Mircea Drăgoi, cărora le mulțumim.)